Михаил Шчерба в София: Трябва да ускорим помощта за Украйна

„Ние сме с Украйна до момента, когато тя извоюва победата и след това. Трябва да изоставим изкуствените червени линии. Европа е под обсада от Путин. Украинците трябва да получат онова, от което имат нужда“.

Това заяви председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Михаил Шчерба на пролетната сесия в София.

„Нашата среща се случва в критичен момент. Трябва да изправим глава и да ускорим нашата помощ за Украйна. Европа е под обсада от Путин и неговите диктатори приятели“, каза Шчерба и добави, че тази година е изключителна важна и по друг повод – 75 години от създаването на НАТО и 25 години от членството на България.

„Решени сме да защитаваме нашите демокрации. Трябва да направим нашите общества по-устойчиви. Сигурността днес не е просто танкове, въоръжения и военни самолети, тя означава сила и издръжливост на демократичните общества“, обясни председателят на Асамблеята и депутат в полския парламент.

 

Снимка: БГНЕС
Шчерба изрази надежда, че след Швеция и Финландия в един момент съюзниците ще приветстват и Украйна като нов член.

Политикът посочи, че Алиансът ще призове НАТО да създаде т.нар. Център за демократична устойчивост.

„НАТО трябва да бъде по-силна откогато и да било, да бъде Алианс на демокрации, да защитава всеки сантиметър от територията на на съюзниците по силата на член 5-и“, заяви Михал Шчерба.

Даниел Митов: НАТО и колективният Запад сме във война с дезинформацията

„Надяваме се, че след пленарното заседание от София ще излязат силни послания, първо в посока на по-дълбока интеграция на нашите отбранителни способности в рамките на НАТО, засиленото присъствие на НАТО в Източния фланг, засиленото присъствие на НАТО в Черно море“.

Това заяви Даниел Митов, ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО, на съвместен брифинг с Михал Шчерба.

Като второ важно послание Митов определи продължаването на интеграционните процеси в рамките на военно-промишлените комплекси на държавите членки на НАТО, и увеличената и задълбочаваща се подкрепа за Украйна.

„Много е важно да се отбележи, че, надявам се, в пленарното заседание ще бъде подчертано, че НАТО, освен да засили военната, финансовата, логистичната и хуманитарната помощ за Украйна, ще подкрепя Украйна до нейната победа в агресивната война, която беше започната от Руската Федерация“, посочи Митов.

Той изрази надежда да бъдат изпратени силни послания за увеличаване на санкциите срещу Руската федерация, но и за по-доброто прилагане на тези санкции.

„Също се надяваме, че разговорите ще доведат до по-засилено и ясно възприятие, че държавите членки на НАТО и колективният Запад се намираме в състояние на война по отношение на дезинформацията. Русия води дезинформационна война срещу държавите членки на НАТО и срещу НАТО като алианс. Това трябва да се осъзнае и приеме сериозно, а в крайна сметка да доведе до по-засилени колективни действия“, каза още Даниел Митов.

В отговор на въпрос, свързан с евентуално военно присъствие на Алианса в Украйна, Даниел Митов отговори: „В съветско време, тези, които разпространяваха болшевишка пропаганда, ги наричаха „полезни идиоти“. Такива в момента се намират и в България, които разпространяват кремълска пропаганда. Всеки, който каже, че НАТО подготвя военно присъствие в Украйна, е част точно от тази пропагандна машина“.

Димитър Главчев: България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна

„България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна – толкова дълго, колкото е необходим. НАТО остава гарант за сигурност и просперитета на България“, заяви служебният премиер Димитър Главчев.

По думите му НАТО е била цивилизационен избор, мотивация за поколения българи и е имала основна роля за утвърждаването на демократичните ценности, допринесла е за развитието на мира и просперитета в държавата.

„Драстичното влошаване на нивата на сигурност доказа, че най-базовите ни права и свободи могат да бъдат поставени под сериозна заплаха“, подчерта българският премиер.