Computer generated 3D illustration with the Titanic and an Iceberg

Милиардер строи „Титаник 2“

"Това е много по-забавно, отколкото да си броя парите", казва Клайв Палмър

Австралийският милиардер Клайв Палмър е движещата сила на плановете за построяване на „Титаник 2“ – копие на известния кораб, потънал през 1912 г. с повече от 2 200 души на борда.

„Много по-забавно е да построя „Титаник“, отколкото да си седя вкъщи и да си броя парите“, съобщава той пред местните медии с откровената честност на човек, който всяка година печели почти половин милиард долара от концесионни такси за добив на полезни изкопаеми.

Палмър стартира плановете си за „Титаник 2“ през 2012 г. и ги възобновява през 2018-а. Сега, шест години по-късно, той за трети път подновява проекта. По думите му въпросът не е как да печели пари, а къде да ги харчи.

Когато преди повече от десетилетие Палмър за първи път споделя мечтата си да построи нова версия на „Титаник“, всеобщото мнение беше, че е достатъчно богат и ексцентричен, за да го направи. Но COVID пандемията връхлетя света и проектът за няколко милиона долара беше спрян.

Палмър, председател на компанията „Блу Стар Лайн“, имаше и други проблеми. През последните години той заведе множество съдебни дела срещу щатски и федерални правителства.

Първото загубено дело беше срещу правителството на щата Западна Австралия заради решението му да затвори границите си по време на пандемията. Друга загуба във Върховния съд дойде, когато австралиецът поиска милиарди долари обезщетение от същото правителство заради решението да блокира достъпа до проект за желязна руда.

Австралийският милиардер има заявки и за политически постове, като основател на регистрираната през 2018 г. партия „Обединена Австралия“. Тя се прочу с това, че за рекламата ѝ бяха похарчени милиони долари, а електоралната възвръщаемост беше прекалено ниска. Партията беше дерегистрирана през 2022 г.

Сега, когато пандемията е отминала и круизните кораби отново са в морето, Палмър заяви, че моментът е подходящ да съживи мечтата си за „Титаник 2“. „С голямо удоволствие съобщаваме, че след непредвидени забавяния отново се свързахме с партньори, за да осъществим мечтата си. Нека пътуването започне“, каза милиардерът в съобщение до медиите.