МИЛИАРДИ: Страшна далавера с реакторите на АЕЦ „Белене“

Еуфорията около визитата на украинския президент Володимир Зеленски потопи в многото приказки един от най-важните резултати от нея – окончателното решение да преговаряме с Киев за продажбата на оборудването на АЕЦ „Белене“, за което искаме едва 1,2 млрд. лв. Предложението беше прието 8 пленарната зала със 155 гласа „за .

Против бяха „Възраждане и БСП.

Евентуалната продажба на реакторите обаче разбуни духовете на хората, които се занимават с енергетика у нас. По тяхното мнение реакторите са на високо ниво, а най- разумно би било те да бъдат предложени на търг. като интересът към мощностите щял да бъде гарантирано Висок.

„С тези 2 реактора очевидно се върти някаква много гадна далавера. Ако искаме да се отървем от тях, няма по-просто нещо – обявяваме ги за продан. Със сигурност много държави като Китай, Казахстан, Турция, Индия и така нататък могат да ги използват. Ако пък искаме да помогнем на Украйна – за какво ще й послужат в този момент? В близките 5-10 години няма как да заработят. Със същите пари, които Европа щяла да даде за реакторите, Украйна може да си купи танкове, дронове, снаряди, лекарства – всичко, от което зависи съдбата й в момента.

И трето – щом на нас не ни е позволено да ги използваме, как така ще бъде разрешено на Украйна? Тя може и да не е още В НАТО, но е 10 пъти по-зависима от САЩ. Пълен абсурд. Има едно желязно правило – когато няма логика, има далавера“, написа във фейсбук известният журналист Валери Найденов, който е сред най-добрите анализатори не само на нашите, но и на световните икономически процеси.

Според специалисти по енергетика реакторите е можело да се продадат на много по-висока цена. На всичкото отгоре за толкова висок клас реактори на нас след време ще не се наложи да платим много повече.

Какво да се прави с двата реактора за АЕЦ „Белене“ е Въпрос, който занимава експерти в енергетиката, откакто е започнала войната в Украйна. Още при служебния енергиен министър Росен Христов украинският му колега е проявил интерес към българските реактори. Тогава Христов обясни, че интересът е само за един реактор. Още преди да се тръгне към продажба ни оборудването бившият министър препоръчва да се подпише договор с френския гигант ЕОР за предпроектно проучване за АЕЦ „Белене“ и да се изготви анализ какво да се прави с оборудването. Това щяло да даде основа за преговори при евентуална продажба и яснота кое колко струва.

Тази процедура обаче не бе направена, а сега предстои уточняване на детайлите около продажбата на реакторите. Съмненията, че сделката не е изгодна за България, не са малко. Проблемът е, че обществото не е запознато с детайлите при функционирането на енергетиката, поради което решението за продажбата на двата реактора засега се приема твърде лековато и без сериозен обществен дебат, пише „Филтър“.