МИЛИОНЕР: Иван Гешев криел 5 апартамента в Солун

Бившият главен прокурор, вече изпаднал в немилост, Иван Гешев си прави деловите срещи в Солун. Това обясниха пред „Уикенд” източници от Съдебната палата. Подобно на мутрите в първите преходни години, и Каскета разчита на дискретност във втория по големина гръцки град.

Само че там е пълно с българи, да не говорим колко от бившите му колеги от съдебната власт имат имоти на брега на Бяло море. Все пак Гешев знае от личен опит, че в Солун има повече шансове да се скрие от външното наблюдение на МВР, отколкото в София. Така защитава и себе си, и хората, с които се среща. От друга страна, хей го къде е Солун, няма и 300 км.

Както подчертават източниците ни, Гешев има и друго предимство  на гръцка територия. Специално в Солун няма нужда да наема хотел, да се регистрира и да оставя следи за присъствието си. Според слуховете имал пет апартамента в града. Цената им надхвърляла 1,5 млн. евро и се водели на съпругата му Детелина Ханчева.

Ако всичко това е вярно, тя самата няма да има проблеми да докаже произхода на парите, с които е купено това имущество. Бившата танцьорка на пилон в бар в Боровец, която по-късно взема диплома за право, прави успешно кариера като адвокат. Това съвпада с кариерния възход на мъжа й още по времето, когато той е шеф на спецпрокуратурата. Адвокати казват, че Ханчева е вземала огромни хонорари, в пъти над обичайните тарифи, а клиентите й не били са случайни.

В медиите се появиха и документи, че преди да стане адвокат, тя е осигурявана през фирма на циганския барон Станчо Владов. През същата фирма минавали и имотни измами. Самият Станчо Владов е съден като поръчител на разстрела на ромския лидер Тани Танев през 2008 г. Делото по този повод се гледа в спецсъда и няма информация да е завършило с присъди.

Източници на „Уикенд” обясняват, че Гешев бил светнат да се подсигури с убежище в Солун от самия Петьо Петров-Еврото.

Официално се знае, че бившата съпруга на Еврото Любена Павлова, която преди години организираше митинги в защита на Гешев с участието на мутри и роми, е натрупала солидни имоти в Солун. Тя е притежавала, както вече излезе в публичното пространство, кафене „Риц” в центъра на града, на ул. „Елeфтериo Венизело”. Любена има и още две заведения в Гърция – на крайбрежния булевард в Солун и друго в Серес.

От много време у нас се коментират имотите на магистрати в чужбина. Пръв се закани да разкрие тази голяма тайна Сотир Цацаров, но нищо не направи. Досега имотите зад граница на магистратите не са извадени публично, ако самите те не ги посочат в своите декларации.

Друг е въпросът, че притежателите на такова имане са достатъчно хитри, за да ги пишат или на офшорка, или на роднина. Бившият вътрешен министър,  сега депутат, Бойко Рашков също се заканваше да вади списък. Прокуратурата обаче заяви, че така ще разгласи класифицирана информация от ДАНС.