Министерството на е-управлението няма достъп до информацията за чипа в новите лични карти

Идеята на новите лични документи, които ще бъдат с чип, е да ни доближи до електронните услуги. Оказва се обаче, че  Министерството на електронното управление няма нищо общо с изработването на тези документи.

По думите на министъра на електронното управление Валентин Мундров това трябва да е въпрос към министъра на вътрешните работи и тъй като има част „секретна“ към този момент Министерството на електронното управление няма достъп до информацията за този чип.

Мобилното приложение, чрез което може да се прави електронна идентификация, е завършено като „полезен модел“.

„Във връзка с това, че в Министерството на вътрешните работи се възстанови работата по поръчката за лични карти, приложението беше замразено“, обясни Валентин Мундров в „Защо, господин министър“.

Oчакваше се издаването на личните карти с чип у нас да започне в края на 2023 година. Това обаче не се случи тогава.

В слой в личната карта ще има разположен чип. В този чип ще се записват биометрични данни, а впоследствие електронна идентификация на гражданина – ако той желае такава.

Биометрията представлява снимка на лицето, подпис и 2 пръстови отпечатъка на двата показалеца.

Новите лични документи по нищо няма да се различават от сегашните до момента, с изключените, че на тях ще има обозначение за съдържание на чип

А в средата на април тази година стана ясно, че от Министерството на вътрешните работи предлагат сериозно поскъпване на таксите за издаване на лична карта.

Ако стане факт – документът за самоличност на тийнейджърите от 14 до 18-годишна възраст ще струва 21 лева, вместо досегашните 13 лева.

За пълнолетните и тези до 70 години – таксата става 30 лева срещу 18 в момента. Увеличение има и за хората с ТЕЛК над 50%. Идеята все още се обсъжда.

 

Таксите за бърза и експресна услуга остават съответно тройно или петорно на цената за обикновена поръчка. Така, пълнолетните ще плащат 60 лева за издаване на лична карта до 3 дни и 150 за 8 часа.