Министерството на културата разпореди спиране на демонтажа на ПСА (ДОКУМЕНТИ)

Това става ясно от официален документ

Още на 14 декември от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата са разпоредили незабавно да бъдат спрени всички дейности по демонтаж на Паметника на съветската армия, обяви Иван Таков, председател на БСП – София и на групата на социалистите в СОС.

„Това става ясно от официален документ „Разпореждане за прилагане на принудителна административна мярка по чл. 192, ал. 1, т. 2, буква „а“ и „б“ от Закона за културното наследство, подписано от главен инспектор Иван Генов. С това разпореждане е наложена принудителна административна мярка, за която законът предвижда предварително изпълнение, тоест още в четвъртък е трябвало да бъдат прекратени всички дейности по рязането на монумента. Това обаче не се случи и в нарушение на закона в петък беше отрязана и свалена част от още една от фигурите. Скандална е арогантността, с която от Областната управа не се съобразяват със законите в държавата. Потресаващо е хладнокръвието, с което извършват това престъпление пред очите на цяла България. Абсурдно е държавна институция да нарушава законите в държавата“ – заяви председателят на БСП – София.

Според Иван Таков Областната управа подлежи на много сериозни санкции за това, че не се е съобразила с предписанието от ГД ИОКН:

„Тези действия от страна на Областната управа не са просто самоуправство, това е превишаване на длъжностните права и злоупотреба с държавни средства. Документът, издаден от Инспектората към Министерство на културата, беше крит от общественоста в продължение на два дни, за да не спират да безчинстват върху монумента.“

„Вече подадохме сигнали и питания до Прокуратурата и до всички държавни институции, имащи отношение и носещи отговорност за случващото се с Паметника на съветската армия. Ще открием и ще покажем на обществеността всеки един, който е виновен за това безчинство с паметта. Няма да спрем, докато не видим как всеки един от тях понася отговорността си с цялата строгост на закона за престъплението, което толкова арогантно извършиха в Княжеската градина. А след това ще настояваме виновниците да ремонтират Паметника на съветската армия за тяхна сметка и да го приведат във вида, в който беше преди да започнат с безчинствата“ – заяви Таков.

Пресцентърът на БСП – София публикува и следния документ: