Полигонът "Корен"

Министерството на отбраната прецакано със 7 млн. лв.

Авансови плащания, слаб контрол, тромави процедури. Това са само част от практиките, които съпътстват някои от поръчките на Министерството на отбраната (МО) и струват милиони на данъкоплатците.

Емблематичен пример е поръчката за модернизирането на военния полигон “Корен“ край едноименното Хасково село.

Военният министър Тодор Тагарев обяви, че МО може да загуби 7 милиона лева заради фалирала фирма, но как се стигна до тук?

Авансово плащане

Тагарев разясни, че тези средства са платени авансово за модернизацията на полигона „Корен“. След това наетата за целта фирма е фалирала и средствата вероятно ще бъдат загубени, посочва Тагарев.

Практиката да се заплащат 100% авансово определени договори работи от години в МО, като това не е първият подобен случай. Подобни проблеми има и при модернизацията на авиобазата „Граф Игнатиево“.

В отговори на въпроси от Министерството на отбраната уточниха, че договорът с фирмата “Астра Билдинг Груп“ за изграждането на полеви лагер със спални помещения и пречистващи съоръжения е сключен през декември 2019 година (последното правителство на Бойко Борисов).

Проблем със застрахователните полици на стойност 6 977 918 лв. с ДДС.

Тази сума е заплатена авансово на 100%. Изпълнителят е представил обезпечение за авансово предоставеното плащане под формата на застрахователна полица от застрахователно дружество “ДаллБогг: Живот и здраве“ АД.

Поради настъпила необходимост от удължаване на срока на застрахователната полица е изпратено писмо до изпълнителя, като същото се е върнало непотърсено от получателя.

Направени са искания към “Астра Билдинг Груп” ЕООД и застрахователно дружество “ДаллБогг: Живот и здраве“ АД за връщане на авансово заплатената сума по договора, като същата не е възстановена, посочват от МО

Искове

На 8 декември 2022 г. Министерството на отбраната е предявило срещу “Астра Билдинг Груп” ЕООД и застрахователно дружество “ДаллБогг: Живот и здраве“ АД искове за връщане на авансово заплатената сума, лихва и неустойки.

Съдът е постановил Решение № 72/06.07.2023 г. на Софийски окръжен съд, III първоинстанционен търговски състав по гр.д. № 221/2022 г., с което уважава исковете на Министерството на отбраната срещу “Астра Билдинг Груп” ЕООД в пълен размер. Решението е влязло в сила.

“Подадена е жалба до Комисията за финансов надзор във връзка с бездействието на застрахователна компания “ДаллБогг: Живот и здраве“ АД“, съобщиха от Министерството на отбраната.

“ДаллБогг: Живот и здраве“: Няма активни полици

В отговор на запитване oт “ДаллБогг: Живот и здраве“ АД обаче посочиха, че фирма “Астра Билдинг Груп“ ЕООД няма активни полици, сключени със застрахователна компания.

“Съответно „ДаллБогг: Живот и Здраве“ АД няма отговорност към това събитие. Всички засегнати страни са получили информация по случая в нормативните срокове“, посочиха от компанията.

Така случаят остава неизяснен, но това което е ясно е, че МО е платило близо 7 млн. лева, не е получило услугата и към този момент не може да си върне парите, а според военният министър Тодор Тагарев това вероятно няма да стане и в бъдеще.