Мирчев изнагля: Колко трябва да ти е голяма българщината, за да зависи от “Аз съм българче“

Ето какво пише Мирчев във Фейсбук

Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев коментира дезинформацията около „премахването“ на стихотворението „Аз съм българче“ от учебниците. 

Че „Свободна Европа“ иска да махне стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“ от учебниците, е поредното гръмовно твърдение, което през последните дни заля социалните мрежи. То се споделя масово и се коментира от стотици потребители. Невярното твърдение е удобно тиражирано от опредени журналисти, медии и политици, насаждащи паника и страх.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев коментира в социалните мрежи, че благодарение на този казус, „Възраждане“ са „провели открит урок по производство на фалшиви новини“, разпространявайки твърденията.

Ето какво пише Мирчев във Фейсбук:

„Разбира се, след Копейкин, вълната яхва кой? Познахте – Корнелия Нинова. Обезродяване, братя българи! Радостта не приключва тук и ако ми следите мисълта, ще се сетите, че имаме “три за щастие” и думата взема Гешев, който с читанка в ръка громи либералната пропаганда.

Вълната на тая прогресивна мисъл продължава с Карлос Контрера и още граждани. На ръба сме да си избродираме Je suis българче на профилните снимки… ама отваряме оригиналната статия и, естествено, става ясно, че не ми било американска пропаганда, най ми било възрожденска неграмотнотност, медийна. Ще кажете, че съм наивен, ама тая чудна вълна, ако не е медийна неграмотност, остава да е само откровена ксенофобия. Защото когато някой реагира с “махайте се оттука” на идеята, че мигрантите могат да са страна в междукултурен обмен, тоя някой е изпуснал последните поне 100 години от развитието на Европа и света.

Фактите: В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Нито на когото и да било му е хрумвало да го маха от учебната програма.

Впрочем, не знам колко трябва да ти е голяма българщинАта, за да зависи от присъствието или отсъствието на едно стихотворение в учебниците, пък било то и най-знаковото за поколения назад. Аз съм българин, нямам колебания в принадлежността си и точно затова нямам нужда да мачкам потърсилите убежище у нас“.