Мистериозна находка у нас: Откриха удължен череп на жена и необичайни скелети (СНИМКИ)

Знае се за близо 200 гроба на едно и също място в Стара Загора

Необичайни скелети, черепи и монети откриха в Стара Загора. Към този момент се знае за близо 200 гроба на едно и също място.

Преди повече от година при подмяна на канализация край парк „Зеления клин“ в Стара Загора се откриват три гробни съоръжения, чиято най-интересна находка бе удължен череп на жена – отпреди преди 2000 години. Разкриването и проучването на находките продължава и до днес, когато археолозите намират още нетипични черепи.

 

 

„Ние продължаваме да разкриваме тези вторични гробове, в които са извършени погребения по-късно от самото изграждане на гробното съоръжение, което е било вероятно края на II в., началото на III в. Досега имаме шест скелета, на които черепите са удължени. Те са с превръзки от еднолентов или двулентов тип. Дори единият от тези черепи е с рана в главата, вероятно от остър предмет и след това му е извършена трапанация“, каза директорът на Регионален исторически музей Петър Калчев.

 

 

Експертите предполагат, че някои от останките са от Алани – народ, дошъл от Иран.

„Освен тези, които откриваме в това гробно съоръжение, около тях има още 200 гроба, които датират от III век до XIII-XIV век. Това е един огромен некропол, който може би десетки години ще бъде предмет на проучвания“, смята Калчев.

 

 

„При някои от тях открихме стъклени гривни, които по принцип се позиционират на лявата ръка и имаха с многобройни нанизи маниста. Обикновено бижутата и въобще накитите, които откриваме, показват определения статус на човека“, заяви Пламена Бакалова, уредник „Средновековна археология“.

„Много е важно, че откриваме и монети, които показват, че тези хора погребани в края на IV, началото на V век, а предполагам, че това е една голяма семейна гробница на фамилия, която е била с големи финансови възможности, вероятно са заемали висока позиция в йерархията на древната Августа Траяна“, разказа Калчев.

 

 

Когато бъдат разкрити всички находки, ще им се изготвят експертизи.

 

 

„Ще бъдат изпратени в института на БАН по антропология и приложна морфология и там ще бъдат изследвани. Там ще се разбере евентуално от какво са починали, някои болести остават следи по костите, определя се ръста, расов тип. Този некропол ще даде много важни данни за години напред“, каза Калчев.

 

 

„Нещото, което очакваме с най-голямо нетърпение, е да намерим погребаните индивиди или тези, заради които е построена самата гробница, защото всички тези проучвания и погребани индивиди са вторично погребани“, обясни Бакалова.