МИСТЕРИЯ: Министър крие таен съветник, коя е Гергана Брънзова

Отдавнашна практика на властимащите в България е да пазят ревностно в тайна с кого се консултират за своите решения и действия. Секретността около самоличността на съветниците в някои министерства е направо удивителна и няма нищо общо с принципа за публичност на управлението.

Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество задължава членовете на политическите кабинети, включително съветници и експерти, да подават задължителни декларации за несъвместимост, имущество и интереси. Декларациите са публични и може да се публикуват, т.е. имената на тези хора не са тайна.

Въпреки това някои министри продължават упорито да държат в строга секретност своите съветници, нещо, с което „Сега“ многократно се е сблъсква през годините.

Не прави изключение и правителството на Николай Денков. Запитано наскоро дали на сайта на Министерския съвет ще бъдат публикувани пълни списъци, от правителствената пресслужба отговориха: „…такава практика няма, но сме на разположение да Ви предоставим тази информация при поискване“.

Оказва се, че това с предоставянето на информация при поискване не важи в съвсем пълна степен за министерството на младежта и спорта (ММС). Името на съветника на бившия автомобилен пилот Димитър Илиев по най-важните въпроси – финансовите и икономическите, беше засекретено.

Тъй като на сайта на ММС няма подобна информация, „Сега“ зададе на Илиев въпрос по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) кои са съветниците и сътрудниците му. ММС приложи добре изпитаната тактика да протака максимално дълго и удължи законовия 14-дневен срок с допълнителни две седмици, позовавайки се на това, че трябва да се получи съгласие от съветниците (чл. 31, ал. 4 от ЗДОИ) дали да им бъдат разкрити имената. А след изтичане и на вторите 14 дни пак премълча едно име.

Дълбоко пазена тайна остава „съветник с финансова и икономическа експертиза“, който, пак въз основа на споменатия член по ЗДОИ, е изразил „изрично несъгласие“ да му се засягат „интересите“, заключаващи се в назоваване на неговото име и фамилия.

Отново лъсва абсурдът – въпросният съветник да е длъжен да се разкрие публично, като подаде декларация за евентуален конфликт на интереси, но по ЗДОИ да има право да остане анонимен.

А няма съмнение, че икономическите и финансови аспекти са изключително важни и е добре да се знае кой съветва Димитър Илиев по тях. Което повдига въпроса:

Защо този човек се крие така упорито?

Означава ли това, че е в конфликт на интереси или че има неудобни или компрометиращи моменти от биографията му?

Същевременно ММС без проблем, макар и отново с протакане, назова останалите съветници и сътрудници на министъра:

Георги Драганов – съветник по въпросите на спорта и доброволчеството (доцент и преподавател от 2005 г. в катедра „Мениджмънт и история на спорта“ в НСА и ръководител на Центъра за доброволчество към НСА);

Филип Шавов – съветник по въпросите на младежта (триатлонист, основател на ултракрос триатлон „Лъвско сърце“, №9 в кандидатската листа на ПП от Бургас за изборите през ноември 2021 г.);

Свилен Скерлев – сътрудник в областта на комуникацията със спортните организации (бивш шампион на България по джудо и самбо, основател на Shun Judo Club, асистент и преподавател по джудо в катедра „Борба и джудо“ на НСА);

Ивона Кортезова – административно-технически сътрудник (достъпната информация за нея е, че е работила в Столична община и че за парламентарните избори през 2014 г. е била одобрена от ЦИК като наблюдател на сдружение „Център за свободна и качествена алтернатива“, каквото вече не се открива в официалните регистри);

Димитър Михайлов – сътрудник по въпросите на медийната политика (специалист по аудио-визуални продукти, автор на образователни видеоматериали за пътната безопасност (б.р. – специализираната сфера на самия спортен министър), изготвил поредица от мотивационни видеоматериали за кампаниите на ММС).

А съвсем скоро Димитър Илиев ще се сдобие и с още един заместник, към вече назначените проф. Даниела Дашева (научен ръководител на министъра в НСА) и Иво Кацаров (негов бивш колега от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, където Илиев бе за кратко зам.-председател през 2022 г. при правителството на Кирил Петков).

На 20 август изтече срокът за обществено обсъждане (в Портала за обществени консултации няма нито един коментар по темата) и предстои Министерският съвет да приеме предложената от Илиев промяна в устройствения правилник на ММС.

Според нея за първи път откакто има спортно министерство, то ще бъде с трима зам.-министри. Това Илиев обосновава с обезпечаване на собствената си дейност и с разделяне на функциите по изпълнение на „разнородните политики“ на министерството. А ММС всъщност си остава с непроменени основни функции и политики и при правителството на Денков.

По информация на „Сега“ мястото е запазено за бившата баскетболна националка Гергана Брънзова, за която лобират от ГЕРБ. А необходимата щатна бройка се взима от дирекция „Връзки с обществеността и протокол“.