5-дневна прогноза

В понеделник ще преобладава слънчево време. Около обяд и следобед над североизточните райони и планините в Западна България ще се развива купеста облачност и на отделни места там ще превали. В сутрешните часове ще е почти тихо и на отделни места в котловините и низините за кратко ще има мъгла. През деня ще духа слаб северен вятър.

През следващите дни до края на периода въздушната маса над страната отново ще е силно неустойчива. На много места в страната ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Във вторник е възможно да превали. В сряда и четвъртък около обяд и следобед има условия за локални интензивни явления и градушки.

Максималните температури ще бъдат от 19-20° до 25-27°. В петък валежите ще отслабнат по обхват и интензивност. Ще започне повишение на температурите.

Времето в Европа

На Британските острови ще е предимно облачно, на много места с валежи от дъжд, в следобедните часове ще има гръмотевична дейност. Преди обяд във Франция, страните от Бенелюкс и Централна Европа ще преобладава слънчево време, но около и след пладне ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд.

В южните райони на Скандинавския полуостров и в Дания следобед се очакват интензивни валежи и гръмотевични бури. Предимно слънчево ще е на Пиренейския полуостров с повече облаци над крайните северни райони. На Апенинския полуостров също ще преобладава слънчево време, но следобед в отделни райони ще се развие купесто-дъждовна облачност и ще превали.

Над прибалтийските страни и по-голямата част от Източна Европа ще е предимно слънчево, с изключение на южните райони на Европейска Русия, Централна и Източна Украйна, където облачността ще е значителна и на места ще има превалявания от дъжд, а в крайните североизточни райони на континента ще превалява сняг.

 

Над западните части на Балканския полуостров ще преобладава облачно време, с валежи от дъжд, по-значителни в Босна и Херцеговина. Ще има и гръмотевична дейност. Над останалата част от полуострова ще е предимно слънчево, но следобед в отделни централни райони ще се развие купесто-дъждовна облачност и ще превали и прегърми.

Атмосферното налягане е и ще се задържи малко по-високо от средното за май

Антициклон е причина за високото налягане над по-голямата част от Източна Европа и северните части на Скандинавския полуостров. Циклон с център над Британските острови определя ниското атмосферно налягане в по-голямата част от Западна и Централна Европа, както и южните райони на Скандинавския полуостров.

В челото на антициклон над Атлантическия океан налягането на Пиренейския полуостров ще е сравнително високо. Слабоградиентно, относително ниско ще е налягането на Апенинския и югозападната половина на Балканския полуостров, докато в североизточната му част ще е относително високо.