Modern Diplomacy: Войната в Газа може да разпали голяма регионална война, която ще бъде катастрофална за САЩ

Пийтър Роджърс за Modern Diplomacy

Войната в Газа бушува вече близо три месеца и краят й сякаш не се вижда. С всеки изминал ден ситуацията става все по-сложна и непредвидима. Съществува риск Хизбула и Иран да се присъединят към конфликта, нарушавайки мълчанието си и ескалирайки насилието. Войната вече се разпространи от Средиземно море до Червено море, протока Баб ал Мандаб и дори Индийския океан, включвайки други участници в Ирак и Йемен. Войната в Газа може потенциално да се превърне в регионална война, която да наруши глобалните енергийни доставки и да има сериозни последици за света. Участието на хусите тласна ситуацията до критична точка. Има ли изход за Запада?

агубата на сигурността на водния маршрут в Червено море и пролива Баб ал-Мандаб доведе до затварянето на Суецкия канал, който свързва източното Средиземноморие и Арабско море. Това застраши сигурността на корабоплаването в този жизненоважен регион. Преди началото на кризата 12 % от световната търговия и 30 % от превоза на контейнери преминаваха през Червено море. Следователно разходите за международен транспорт и застраховане на корабоплаването вероятно ще нараснат рязко.

Западът разполага с малко възможности за борба с хусите.

Десетилетната война на Саудитска Арабия в Йемен и непрестанните ѝ бомбардировки не успяха да победят хусите, които устояха на конвенционалните въздушни удари и интелигентната война, насочена към техните лидери, военната и гражданската инфраструктура и съоръжения. Коалиция от войници, лоялни на сваленото йеменско правителство на Мансур Хади, заедно със Саудитска Арабия и ОАЕ, също се опитаха да променят хода на войната, но без успех,  и се оттеглиха до собствените си граници, след като претърпяха тежки загуби. Следователно единственият начин американците и западната коалиция да започнат атака би била пълномащабно нахлуване и наземна операция, за което биха платили висока цена.

Някои привърженици на военната намеса на САЩ срещу Ансарула смятат, че тя ще предотврати по-голяма война. Въпреки това подобна стъпка може да въвлече САЩ във война, която те категорично трябва да избегнат. Международните реакции на действията на хусите показват, че Белият дом е предпазлив по отношение на рисковете, поради което Байдън може да избере да изтърпи прекъсването на търговските превози от страна на Ансарула, въпреки икономическите разходи, като по-малкото зло. Американците трябва да поемат поне тази отговорност.

Неспособността на американците да изградят международна коалиция разкри липсата им на легитимност и влияние в региона. Те също така загубиха доверието на своите съюзници, които са готови да страдат от атаките на хусите, но не искат да повторят провала на НАТО в Афганистан.

Историята през последните няколко години показва, че претенциите на САЩ да поддържат международния ред и сигурност и да подкрепят отговорни правителства доведоха до предаване на Афганистан на талибаните и рухването на правителствата в Ирак, Либия и Сирия. Това не може да заличи досието на американците или на хусите. Заслужава да се отбележи, че всички арабски държави в региона дължат военната си поддръжка на Съединените щати, но не желаят да плащат за техните цели.

Нарастващото напрежение може в крайна сметка да е от полза за хусите в тяхната наземна война, което повече от всякога би застрашило сигурността на региона както в геоенергиен, така и в геополитически аспект. Хусите могат да се насочат към Арамко и петролните терминали на ОАЕ и Бахрейн, прекъсвайки транспортирането на енергийни ресурси и причинявайки криза с енергийните доставки както на Изток, така и на Запад, от Китай до Европа.

Войната с хусите може също така да позволи на Иран да се намеси тайно, като саботира електропреносните трасета. Крайният бенефициент от този конфликт би била Русия, която би могла да се възползва от отклоняването на вниманието на Запада в тази криза и да превземе Киев, като по този начин провали дългосрочните инвестиции на Запада.

Ужасяващото насилие в Газа и заплахата за световната икономика засилиха емоциите и напрежението в региона. Ще бъде по-трудно да се овладее и предотврати по-широка регионална война. Такава война би била катастрофална за интересите на САЩ. Западът трябва да се поучи от войната в Газа, да действа отговорно и да прекрати конфликтите, а не да разпалва нови огнища. Ситуацията се превърна в хаотична и разрушителна война на всички срещу всички.