зидана баня
зидана баня

Модерни идеи за зидана баня

Архитектите и дизайнерите могат да се поглезят с иновативни идеи или да се върнат в древността, използвайки камъни и тухли за изграждане на стени, фасади, душове и  вани. Нека да разгледаме правилните решения за създаване на ретро баня.

Материали

За облицовките на една зидана баня основните материали, които я характеризират като нещо със старинен привкус, са преди всичко керамичните плочки за покриване на стените. Тук намират място още мрамор, стъкло, порцеланови каменни изделия, както и орехово дърво за вратите и рафтовете. Естественият камък може да се използва за пълно завършване на стените на банята, ако искате да получите резултат, още по-близък до оригиналния рустик свят, от който произлиза зиданата баня. Последното очевидно е най-скъпото решение, но и това с най-голям ефект, в противен случай, за да спестите пари, можете да използвате  декоративни панели от изкуствен камък.

Вътре в стените могат да се направят ниши за съхранение на предмети или ароматизирани свещи, за да се създаде невероятна атмосфера.

Преградни стени

Стените, които разделят различните помещения, съставляващи банята, са основният индикатор за елегантна баня в стил рустик. Сипорексовите  блокове  са най-добрият материал за изграждане на стени, като същевременно са леки и устойчиви. Те се сглобяват заедно с помощта на хоросан. С помощта на отвес и нивелир се изграждат двете стени.

С мистрия и шпатула върху повърхността на стените се разнася лепилото, за да се залепят керамичните плочки, придавайки нотка на елегантност и старинен привкус на околната среда. При монтажа им е необходимо да се използват напречни дистанционери, за да се създаде подходящо разстояние между плочките. Плотът също се позиционира върху готовите стени. Той обикновено е от камък, но за по-изискан резултат, можете да изберете и мрамор. Накрая към стените се добавят дървени рафтове.

Умивалник

За да придадете нотка на елегантност, можете да изберете използването на  мрамор  за реализацията на плота, върху който ще бъде поставена мивката. За още по-изискан ефект, цялата площ на умивалника може да бъде оградена със стени от плочки или с цветна мозайка. В рустикалната баня рафтовете и дървените вложки традиционно се поставят в долната част, където се намират мебелите на умивалника.

Душ

Основната повърхност на душа, след подходяща изолация и хидроизолация, може да бъде покрита с елегантни плочки. Те могат да бъдат малки и в същия цвят като останалата част от банята или могат да бъдат мозайка. Душ коритото може да е от   единичен блок от естествен камък, за да направи голямо въздействие. При зидария стените могат да бъдат направени с всякакви вложки от стъклени блокове.

Вана

Зиданата вана може да бъде изработена от различни материали, сред които за по-естествен ефект можете да изберете камък. Привилегированата декорация за ваната включва мозаечно покритие. Най-популярните модели са тези за вграждане или ъгловите. За да съчетаете естетиката с комфорта на СПА-центъра, е възможно да се интегрира хидромасажна система.

Ваната, ако пространството позволява, може да бъде монтирана в центъра на стаята. Истинска отправна точка за благополучие е ваната, вградена в зидана конструкция или под прозореца, за да се наслаждавате на гледката. Може да я инсталирате и под ъгъл, за да спестите място.

Декорация

Най-често срещаните декоративни мотиви са тези от флорален тип и тези в мозайките, а в по-ново време се разпространяват и геометричните украси. Вратите и мебелите, които завършват банята, могат да имат изискани инкрустации, понякога украсени с други материали като стъкло. Нежните цветове са сред предпочитаните цветове в декорацията. Отличен вариант е да заложите на естествените цветове на камъните като бежово, кафяво и сиво.