Рекордни цени за обяд са обявили кръчмите по морето. Навсякъде порция цаца е поне 10 лв., пицата от павилион на улицата удари също 10 лв., като миналата година можеше да се купи с 3 лв. по-евтино. В ресторантите цените също са по-високи от миналогодишните. В Слънчев бряг фамилна пица от 1200 грама излиза 30 лв., а в Несебър средната върви по 14 лв. в заведение. Същите са цените и в Созопол. Там порция калкан е между 45 и 50 лева.
В обедните менюта, които са и най-евтините предложения на морето, рибената супа излиза 7,50 лв. – 8 лв. За сравнение в някои по-тузарски ресторанти цената скача и до 15 лв. По-евтина е пилешката чорба, за която ще трябва да платите 5,50 лв. – 6 лв. Порция телешки кюфтета с гарнитура са между 10 и 15 лв., а суджукът с гарнитура е около 10 лв. Кашкавал пане може да намерите и за 8,60 лв., а пиле с ориз ще ви струва 7-8 лв. Най-скъп е зарганът, който е по 16,90 лв. порцията. Котлет от акула има за 10,80 лв. Сред най-често поръчваните риби е скумрията с гарнитура, която може да се намери за 7-8 лв., известява в. „Телеграф“.
Салатите от 300 грама са от 7-8 лева нагоре, като шопската е 7,80 лв., овчарската – с лев повече, а салата „Море“ във Варна е 14 лв. Някои от народните заведения свалят грамажа до 250 грама, като предлагат комбинация от цвекло, морков и ябълка с печени тиквени семки за 5,90 лв. или спаначена салата с корнишони, хрупкаво пиле и пармезан за 6,50 лв. При напитките едно кафе е средно 5 лв., минерална вода – 2,50 лв. за 0,5 л, а 1 литър е 4,50 лв., чаша наливна малка бира е 4 лв., голяма халба – 10 лв., бутилка вино е 35 лв.
Среден клас ресторант в Свети Влас предлага мешана скара срещу 30 лв. и виенски шницел за 25 лв. Рибай стек от телешко може да похапнете на цена от 46 лв., кордон бльо за 26 лв. Толкова струва и порция ципура или лаврак. Деликатесният калкан на скара може да поръчате срещу 43 лв., а филе от сьомга – за 33 лв.
Бирата струва по 7-9 лв., бутилка вино от 50 до 250 лв. За по-отбрани колекции на по-известни марки цената стига до 550-590 лв. бутилката. От 6 до 10 лв. средно вървят аперитивите – 50 мл. За свежа салата към тънкото питие кръчмите искат от 10 до 25 лв., в зависимост от това какво има в нея и колко близо до морето ви я сервират. Порция морски дарове – скариди, калмари, рапани или миди, вървят средно по 20 лв. в крайморските капани.
Октоподът е двойно повече – 45 лв. за порция. За по-отбрани блюда като патешко магре или агнешки франч рак ще олекнете с 50-60 лв.
Най-претенциозните ресторанти по морето предлагат и специалитета кобе, порция от който струва 150 лв. Този деликатес се приготвя от крехко телешко месо, доставено от Япония. До него по цени около стотачката се нареждат омари, стриди и нилски костур на фурна. Там и цените на останалите блюда струват с 60 до 80% отгоре. Рибай стек на метри от вълните се появява вече с цена от 70 лв. и нагоре, а чаша вино ще ви бъде сервирана срещу 15-20 лв.