Москва обвини украинските спецслужби за готвена атака с боен отровен газ в Запорожието

Русия обяви, че е предотвратила в частично контролираната от руските сили украинската Запорожка област атака с токсичен газ, подготвена според Москва от украинските специални служби, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Федералната служба за сигурност (ФСС) на Руската федерация предотврати опит на украинските специални служби да извършат терористичен акт в Запорожка област, използвайки аналог на бойното химическо вещество BZ по класификацията на НАТО. Задържани са трима украински граждани“, съобщи центърът за връзки с обществеността на ФСС, цитиран от ТАСС.

Иззетите при тази операция токсични агенти „се използват при производството на химически оръжия за масово унищожение и са разработени в САЩ“, се посочва в прессъобщение на ФСС.

Според същия източник е започнало разследване на атентат и производството на оръжия за масово унищожение граждани.

Запорожка област е една от четирите украински територии (заедно с Херсонска, Донецка и Луганска област), които Русия твърди, че е присъединила през 2022 г., въпреки че армията ѝ няма пълен контрол над тях, припомня АФП.

BZ е психохимично бойно отровно вещество. Използва се за дезорганизиране на вражеските войски. На 19 февруари началникът на войските за радиационна, химична и биологична защита в руските въоръжени сили генерал-лейтенант Игор Кирилов съобщи, че на 19 август 2022 г. срещу руски военнослужещи е използван токсичен химикал, който е аналог на BZ, включен в Списък 2 от Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Според Кирилов при оперативно-издирвателни дейности на 28 януари 2024 г. на територията на Мелитопол е намерено аналогично вещество.