флаг на Грузия
флаг на Грузия

Москва загрижена за психичното здраве на Саакашвили

Изказването на президента на Грузия Михаил Саакашвили на Общото събрание на ООН беше изпълнено с глупави измислици, които носеха не просто антируски, а русофобски и антиправославен характер, заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин. Според дипломата съдържанието на речта на Саакашвили е принудило руската делегация да напусне залата.

„За щастие на грузинския народ краят на политическата кариера на този човек, чието психическо състояние изисква професионална оценка, е много близо”, подчерта Чуркин.

От трибуната на ООН Саакашвили обвини Русия в опит да попречи на прехода към демократично управление в бившите съветски републики и сближаването им с Европа. Той разкритикува и идеята на руския президент Владимир Путин за създаване на Евразийски съюз в противовес на ЕС. В обслужване на руските имперски интереси и амбиции грузинският президент обвини и Руската православна църква.

Това е последното участие на Саакашвили в Общото събрание на ООН в качеството му на президент на Грузия, тъй като президентският му мандат изтича следващия месец.