Москва заплаши с изключително твърд отговор САЩ и Запада, ако конфискуват замразени руски активи

Москва предупреди Запада, че ще даде „изключително твърд отговор“, ако Съединените щати и Европейският съюз конфискуват замразени руски активи за стотици милиарди долари.

От началото на войната на Русия в Украйна през февруари 2022 г. САЩ и техните съюзници забраниха транзакциите с руската централна банка и финансовото министерство и блокираха руски активи на Запад за около 300 млрд. долара.

Но не бе взето решение какво да се прави с тях. Киев настоява средствата или поне приходите от тях да бъдат прехвърлени за възстановяване на Украйна, исканията обаче са възпрепятствани от липсата на правна рамка, която да предвижда конфискация на средства на която и да е държава.

В понеделник Европейският съюз прие законодателство за конфискуване на свръхпечалбите, реализирани от замразените активи на руската централна банка, което е първата конкретна стъпка към целта на блока парите да бъдат използвани за финансиране на възстановяването на Украйна, напомня Би Би Си.

„Това е кражба. Присвояване на това, което не ви принадлежи“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя заплаши, че ответните мерки ще бъдат „изключително строги“, без да уточнява какви точно действия ще предприеме Москва.

„Като се има предвид, че нашата страна е квалифицирала това като кражба, отношението ще бъде като към крадци“, добави Захарова.

Русия и преди е заявявала, че ако нейната собственост бъде конфискувана, в отговор може да бъдат конфискувани активи на САЩ, Европа и други страни.