Мрачна прогноза: България се разпада

Процесът на разделение на българското общество не е спрял, а поредицата от кризи и избори само ще го усилят. Неспособността на политиците да говорят с избирателите и да отговорят на техните очаквания, доведе до кaмпания, която прилича повече на шоу.

От „Демократична България“ твърдят, че изборите могат да бъдат купени, но само преди година те заедно с „Продължаваме промяната“ настояваха, че машинният вот решава проблема с купения вот. Идеята, че хората имат къса памет, е трогателна.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Христо Панчугов.

Според него нивото на политическия дебат у нас е толкова ниско, защото политиците свикнаха да се справят лесно.

„В ситуация, в която имаме поредица от кризи – част от тях обективни външни, част от тях измислени наши и трета част привнесени и неразбрани – те са абсолютно неспособни да се адаптират към ситуация, която изисква формулиране на ясни политически цели.

Ситуация, която изисква политическа визия, ситуация, която изисква обръщане на обществените нагласи, а не следване на реката на обществените нагласи – нещо, с което българските политици са свикнали през последните години. Оказа се, че те не могат да се изкачат на висотата, която се очаква от тях в една подобна ситуация“, коментира той.

Благодарение на неспособността да се говори с хората и да се отговори на техните очаквания, ние наблюдаваме кампания, което е опит да се създаде шоу.

„Абсолютно безумие е онази част от рекламата на „Продължаваме промяната“, която обещаваше да построи затвор в Банкя. Въпросът не е в липсата на затвори. Всеки, който познава българската политика, би изпаднал в откровена изненада от подобно решение. Опитът да се прави пърформанс, а не да се прави политика е проблемът на това, което наблюдаваме“, категоричен е Панчугов.

Според него вследствие на подобен тип безумни кампанийни решения, на подобен тип глупави заигравки със страховете на хората, ще станем свидетели на изключително ниска избирателна активност.

„Ще видим само мотивирани вече решили избиратели, които ще отидат до урните. Ще видим отново един разпокъсан парламент, който е неспособен да излъчи правителство. Днешното положение изисква повече, а не подобен тип комедия“, подчерта политологът.