Мрежата гръмна, след като сурвакар влачи мъртва лисица на площада в Разлог

Мъжът обясни, че животното е влязло в курника му и избило кокошките му преди да го залови и убие

Кукерският фестивал „Старчевата” в Разлог разбуни духовете, но този път не само с впечатляващия дух на вековната традиция, но и с нещо, което шокира хората. Става дума за лисица, която един от сурвакарите представи пред публиката –  мъртва и влачена на въже. Гледката веднага предизвика стотици реакции и публикации в социалните мрежи.

„Като човек, който изключително много се възхищава на фестивала и на участниците във фестивала, съжалявам, че точно там трябваше да стана свидетел на подобна сцена. Независимо дали животното е препарирано или не – това е абсолютно недопустимо. Липсва всякакъв контрол. Не е нормално да ставаме свидетели на подобни сцени”.  Това заяви пред NOVA директорът на приюта за безстопанствени кучета в Благоевград Ирена Везенкова.

По думите ѝ независимо дали животното е препарирано, с каквато позиция излезе общината в Разлог, това е недопустимо. „Това е гавра и варварство. Пред погледите на деца. Кое му е нормалното, кое му е забавното?”, попита тя.

В деня на фестивала мъжът, влачил лисицата, обясни, че животното е влязло в курника му и избило кокошките му преди да го залови и убие.