Музикална компания уволни Роджър Уотърс заради критиките му към Израел

Музикалната компания BMG уволни Роджър Уотърс заради „подстрекателските му изказвания“ за Израел, Украйна и САЩ, съобщи Independent.

80-годишният музикант, съосновател на световноизвестната група „Пинк Флойд“, подписа договор с германската компания за звукозаписни права през 2016 година. Той винаги е заемал активна гражданска позиция и е призовавал за мир. Позицията му за войната в Газа обаче му спечели врагове. По-специално, произраелските западни медии започнаха да го обвиняват, че прави пренебрежителни коментари за еврейския народ.

Уотърс потвърди за „уволнението“ си от BMG пред журналиста Глен Грийнуолд. Той подчерта, че прекратяването на договора е заради натиск от произраелски кръгове върху компанията майка на BMG – Bertelsmann.

През лятото на 2022 г. в интервю за CNN Уотърс нарече Джо Байдън военен престъпник заради разпалване на конфликта в Украйна. Според музиканта действията на Русия в Украйна са отговор на разширяването на блока на НАТО на изток близо до границите на Русия.

През февруари 2023 г. музикантът изнесе реч пред Съвета за сигурност на ООН по покана на Русия, призовавайки за прекратяване на огъня в Украйна. Уотърс подчерта, че говори от името на „мълчаливото мнозинство“, които са „загрижени, че безкрайните войни ще унищожат планетата.