МВнР: Хутите се отнасят добре към отвлечените български моряци

Това заявяват от Министерството на външните работи

Отвлечените български моряци са в добро физическо и психическо състояние и към тях (хутите) се отнасят добре. Това заявяват от Министерството на външните работи пред бТВ.

Хутите отвлякоха кораба Galaxy Leader през ноември 2023 г. заедно с целия екипаж. Капитанът и неговият помощник са българи, а моряците са от Украйна, Румъния, Филипините и Мексико.

„Българската страна в лицето на Министерство на външните работи и българските задгранични дипломатически представителства, в координация с други европейски и международни структури, полага ежедневни усилия за разрешаването на казуса с отвлечените наши сънародници на кораба Galaxy Leader“, допълниха от МВнР.

Министерството  съдейства за контакти на задържаните с роднините им. Към момента няма информация за освободени членове на екипажа.

„Загрижеността и усилията, положени от българската страна с всички законово регламентирани средства ще продължават, с цел завръщане в България на нашите сънародници“, посочват още оттам.

Хутите разпространиха видео от „представление“ на кораба. Йеменските бунтовници използват Galaxy Leader като туристическа атракция. Преди дни те заведоха там инфлуенсъри за фотосесия, а във вторник организираха танци на кораба.

Състав изнесе представление с традиционния местен танц бараа. След това млади войници маршируваха по палубата.

Товарният кораб, частично собственост на израелски бизнесмен, беше отвлечен от йеменските хути в Червено море на 18 ноември, миналата година. Той е отдаден под наем от британска компания на японска компания.