МВР бодряшки: Няма бедстващи в потопа

Към 12 ч. няма данни за бедстващи или застрашени хора, увериха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, която се намира под шапката на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Уточнява се, че силите и средствата на звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ участват в локализирането и ликвидирането на 35 произшествия, с 42 единици техника и 105 служители.

От 00:00 до 12 ч. пожарните екипи са реагирали на 40 сигнала за инциденти, от които 4 пожара, 35 аварийно-спасителни дейности и 1 лъжлив сигнал.

София град

На терен работят 2 екипа, като усилията са насочени към отводняване на частни домове в кварталите „Нови Искър“ и „Витоша“. По информация на „Напоителни системи“ към момента в язовир „Искър“ има наличен 12% свободен обем; язовир „Панчарево“ е 1.80 м под кота от преливника, изпуска се с 15 куб. м в секунда.

Софийска област

В началото на свогенското с. Батулия пътят към махалите „Ръсево усое“ и „Широка поляна“ е компрометиран от свлякла се земна маса, като той е непроходим за превозни средства, няма и ел. захранване в махалите. Към момента няма бедстващи хора. Над селото има и откъснати два малки моста.

В с. Владо Тричково пътят към махала Радач е изровен и затлачен от земна маса, на места отнесен, постоянно живеещите са около 4-5 души, няма бедстващи.

Област Монтана

Към 12 часа 7 екипа отводняват в мазета и дворове в селата: Крапчене, Трифоново, Сумер, Долно Белотинци, Гаврил Геново и Боровци.

Осигурено е непрекъснато наблюдение на язовирите „Клисурица“, „Хр. Смирненски“ и „Огоста“, с помощта на хидромодул се извършва при необходимост изпускане на водите, уверяват от МВР.

Област Видин

След преминалия през района на гр. Дунавци силен дъжд и преливане на река над дигата, са наводнени около 60 къщи и дворове, водата на различните места е с различно ниво от 60 см до 100 см. Към момента на терен работят 3 екипа (с 4 мотопомпи) – отводняват мазета и дворове. Евакуирани са хората от ниската част на града. Няма сведения за бедстващи хора. Реката се е прибрала в коритото си.

Обявено е бедствено положение в община Димово.