МВР и прокуратурата влязоха в психиатриите

Софийската градска прокуратура заедно с главна дирекция „Национална полиция“ са започнали проверка по реда на надзора за законност във връзка с данни за системни нарушения в лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, съобщиха от държавното обвинение.

На 7 ноември прокурори и полиция са извършили проверки на място в общо лечебни заведение в София – Държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм, Центърът за психично здраве „Проф. Н. Шипковенски“, „Център за психично здраве – София“, клиниката по психиатрия към УМБАЛ „Александровска“ ; първа и втора психиатрична клиника към МБАЛНП „Свети Наум“, отделението по психиатрия към Медицински институт на МВР, и клиниката по психиатрия и военна психология към „МБАЛ – София“ – ВМА.

Проверява се спазването на всички нормативни изисквания за лечение на лица, за които се прилагат принудителни медицински мерки, в т. ч. и грижи съгласно Стандарта по психиатрия, както и гарантирането на правото на достъп до лечение на уязвима група граждани, страдащи от психични заболявания, тяхното третиране в лечебните заведения и гарантиране спазването на човешки права и права на пациента, условията и правните гаранции, предлагани на пациентите с психични заболявания в съответствие със стандартите за добра медицинска практика.

В хода на проверката е ангажирана и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН).