МВР не може да каже кога и защо полицаите са използвали сила и оръжия

Акцията показа, че въпреки очакваните от МВР провокации от футболни фенове полицията не е действала превантивно, и остави съмнения за грешни реакции или бездействие при безредиците

Министерството на вътрешните работи (МВР) не знае кога и защо неговите служители са използвали сила и оръжие. Това се разбира от отговор на ведомството на запитване на „Дневник“ по закона за достъп до обществена информация във връзка с действията на полицаите по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС). Акцията показа, че въпреки очакваните от МВР провокации от футболни фенове полицията не е действала превантивно, и остави съмнения за грешни реакции или бездействие при безредиците. От друга страна, се отличи с многобройни сигнали и записи за полицаи, използвали сила срещу невинни граждани и журналисти.

 

Питането беше свързано с текстовете от наредбата на ведомството, според които „в случаите на употреба на физическа сила и помощни средства се изготвя писмен доклад от служителя, който ги е използвал, и/или от ръководителя, разпоредил използването им“.

 

Според текстa (член 5) в писмения доклад се посочва кога – място, дата и час, е била използвана сила или помощно средство, какво е било основанието и какви обстоятелства са наложили използването им, както и каква е била интензивността на използваната сила и какви са предприетите мерки срещу човека, срещу когото силата е използвана.

Отговорът от Столичната дирекция на вътрешните работи гласи: „В Столична дирекция на вътрешните работи и териториалните й звена не се съдържа регистър, в който да се отразяват данни за изготвени доклади по чл. 5, ал. 1 от Наредба №81213-418 от 14 март 2017 г. за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на МВР, във връзка с което не е възможно да се посочи техен брой.“

Ако текстът в наредбата се спазваше, това би дало много добра картина на това кой, как и защо употребява сила в такива ситуации, да служи за анализ и подобряване на работата. Но на практика се оказва, че не само в случая на протеста срещу БФС, а и в други няма информация дали се пишат такива доклади, как се обобщават и какви тенденции показват.

 

„Фактът, че не събират данни и нямат регистър, е проблем сам по себе си. Но не вярвам, че не могат да съберат данни от доклади от полицейски служители, които са употребили сила. Трябва веднага да се създаде такъв регистър, да се анализират данните и да се намаляват случаите“, коментира пред „Дневник“ адвокат Адела Качаунова, ръководител на правната програма на Българския хелзинкски комитет.

 

Според нея МВР не обича да мисли за намаляване на случаите. „Полицаите използват сила, не оставят следи, изобщо цялостната политика е насочена случаите да се прикриват“, коментира тя.

Четирима уволнени служители за прекомерна употреба на сила

Преди няколко дни вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че заради насилието по време на протеста са били образувани четири дисциплинарни производства, след които са уволнени четирима полицаи, за които се е доказало, че са употребили прекомерна на сила.

„Успоредно с това се извършват дисциплинарни проверки на 9 полицаи за извършени 10 нарушения на служебната дисциплина. Има огромна вероятност част от тези дисциплинарни проверки да прераснат в дисциплинарни производства, където се предвижда уволнение“, коментира още Стоянов.

Не е известно кои точно служители са били уволнени. МВР не даде повече подробности по казуса, който се видя от видеоклипове за бара до спорното министерство, в които полицаите нахлуха и удряха и поваляха на земята хора.

За разследването са използвани записи от камери и свидетелски показания на граждани и полицейски служители. За такива случаи на протеста срещу БФС съобщиха и журналисти.