МВР се хвали с иззети коли на пияни и дрогирани шофьори (КАЗУСИТЕ)

Два дни, след като влязоха в сила приетите на 28 юли от парламента по-строги наказания в Наказателния кодекс (НК) за шофьорите, които карат след употреба на алкохол и наркотици, МВР отчете поредица от иззети автомобили на нарушители. Промените предвиждат повторно такова нарушение да се наказва и с отнемане на колата.

Според текстовете ако шофьор бъде хванат един път с над 1.2 промила алкохол, а след това с над 0.5 промила алкохол, превозното средство се отнема, налага се глоба до 1500 лв. и се налага затвор от една до пет години. При повторно шофиране след употреба на наркотици наказанието също е отнемане на превозното средство, глоба от 500 до 1500 лв. и затвор от една до три години.

Предвижда се и водач, който е хванат повторно след употреба на алкохоли и/или наркотици и който не е собственик на автомобила да плати глоба, равна на стойността на превозното средство.

Три автомобила на шофьори, употребили алкохол и наркотици, са иззети от полицията за ден в Бургаска област, съобщи БНР. В Несебър 19-годишна жена, управлявала автомобил, е заловена с 2.06 промила. Тя отказала да даде кръвна проба. В Бургас е бил спрян автомобил, управляван от 51-годишен мъж с 2.04 промила. И той е отказал да даде кръвна проба. В Поморие е спрян за проверка 43-годишен жител на Несебър, който е дал положителна проба за канабис. Мъжът отказал да даде кръв и урина за химичен анализ. Тримата са задържани за 24 часа, а автомобилите им са иззети.

На задържан в Септември шофьор е отнета колата, след като е карал пиян в село Варвара. Алкохолната проба на мъжа, който е на 57 години, е показала 1.43 промила. Тойотата му е иззета, а той задържан за 24 часа.

Четири автомобила са иззети в Кюстендилска област. Уточнява се, че на 7 август в гр. Рила е спрян пил шофьор. Следващите дни има още три такива случая.

Полицията във Велико Търново е иззела автомобила на неправоспособен водач с 2.64 промила при акция на главния път София – Варна при село Балван. Според полицията той не е спрял на подаден сигнал и е започнала гонка. „Набил се“ в нива около село Беляковец и затънал в калта.

Иззетите автомобили се съхраняват на охраняем паркинг, собственост на МВР. Търсели се и варианти за допълнителни места, където колите също да бъдат под охрана.

Към момента автомобилите на нарушителите се изземват като веществени доказателства и едва след влязла в сила присъда се конфискуват окончателно в полза на държавата.

Адвокат Силвия Петкова съветва шофьорите, че ако при положителен тест за наркотици, кога не са употребили или са употребили дълго време преди шофиране, подпишат протокол, че се съгласяват доброволно да им бъде иззета колата, след това, ако съдът се произнесе в тяхна полза, те не могат да съдят полицията за обезщетение за оставането без автомобил.

„Отнемането на МПС е мярка, която се прилага с присъдата и не следва да се прилага предварително. Ако желаят да ви го отнемат на място, това трябва да стане с протокол за изземване“, изтъква адвокат Петков.

Според адвоката от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов отнемането на вещи противоречи на Общата част на Наказателния кодекс, според която на отнемане могат да подлежат вещи, но само на умишлени престъпления, а в случая става въпрос за престъпления по непредпазливост.

Освен това отнемане на автомобили не се предвижда за извършилите резултатни умишлени престъпления против транспорта, което означава, че, макар и много по-малко на брой, авторите на такива престъпления ще бъдат третирани по-благоприятно от авторите на непредпазливи деяния, което по думите му е абсурдно. За хванатите пили е налице абсурдът, че при безрезултатно престъпление като това (няма предизвикано пътно произшествие) автомобилът ще подлежи на отнемане, но при умишлено причиняване на катастрофа при шофиране след употреба на алкохол – няма.

От своя страна от Института за пътна безопасност изразиха несъгласие с „популизма, чрез който под обществен натиск, депутатите създават законодателен хаос“. Според института законодателните промени обслужвали само и единствено адвокатските кантори, предлагащи възмездно защита на всички системни пътни нарушители. Друга критика на Института за пътна безопасност към законодателните промени е „правният абсурд“, че от една страна ще се отнемат автомобили, собственост на шофьорите, които са употребили алкохол или наркотици, а от друга страна, ако същия този шофьор убие някого на пътя, само съдът може евентуално да отнеме автомобила.

Също така мнозина експерти изказаха съмнения заради недотам надеждните тестове за наркотици, използвани от МВР. Активисти за легализация на марихуаната напомнят, че сегашната система за тестване дава положителен резултат дори при човек, пушил преди повече от седмица.