МВР уволни трима за кървавия протест срещу Боби Перуката

Трима служители на МВР – командир на отделение и двама старши полицаи, са отстранени от работа и срещу тях тече дисциплинарно производство заради действията им по време на протеста на футболни фенове в София срещу Борислав Михайлов – Боби Перуката. Други двама униформени пък все още са обект на проверка. Това съобщи пред журналисти директорът на СДВР Любомир Николов.

Главният секретар на МВР Живко Коцев поиска да не поставяме всички полицейски служители под общ знаменател. „Да спрем да противопоставяме полицията и обществото, а всички да се обединим и да се противпоставим на нарушителите и неправомерните действия на служители в системата“, заяви той.

Преди ден премиерът Николай Денков заяви, че ще подаде оставка, ако вътрешният министър Калин Стоянов не осъди полицейското насилие и не накаже виновните полицаи. Днес Стоянов обаче повтори, че няма намерение да подава оставка, защото не носи вина за полицейското насилие по време на протеста, тъй като самият той няма правомощия да ръководи оперативно действията на служителите на терен. Министърът разкритикува съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, че се меси в работата на министерството.

„Сега“ припомня, че наказания за полицаи имаше и след насилието по време на антиправителствените протести през 2020 г. Тогава няколко души, които впоследствие осъдиха МВР, бяха бити под колоните на Министерския съвет, сред които и журналистът Димитър Кенаров. Тези наказания за служителите на реда обаче бяха символични.

Андон Андонов, който по онова време е началник на сектор към отдел „Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред“, получи забрана за повишение за срок от 2 години. Дисциплинарната проверка установява, че Андонов е дал указания за извеждане на протестиращи и воденето им под колоните на Министерския съвет, както и че е участвал в боя над тях, когато вече са били с белезници. Със забрана за повишаване в длъжност за 1 година беше и младши инспектор Стоян Стоименов, който е бил старши полицай в 01 група към спецсилите на СДВР. С по-леко дисциплинарно наказание „порицание“ е младши инспектор Али Алиев, полицай в „Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред“ – СДВР. „Порицание“ за същия срок е получила и Дани Димитрова. Всички тези наказания бяха потвърдени от съда.

Прокуратурата цяла година отказваше да отговори дали разследва полицейското насилие от протеста на 10 юли 2020 г. После под обществения натиск след излъчените кадри на побоя под колоните на МС, обяви лаконично, че има четирима обвинени за лека телесна повреда, „които към момента на деянието са били служители на МВР“. До момента не е известно те да са предадени на съд.

На 22 ноември (сряда) от 14:30 ч. свиквам извънредно заседание на парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, на което ще бъде изслушан министърът на вътрешните работи, съобщи във Фейсбук председателят на комисията Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС). 

Освен вътрешния министър Калин Стоянов, депутатите ще изслушат и главния секретар на МВР, заместник главния секретар на министерството, директора на главна дирекция „Национална полиция“, директора на СДВР, директора на главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и директора на дирекция „Инспекторат“ „във връзка с осъществената охранителна дейност на заявения мирен протест срещу ръководството на БФС, проведен на 16 ноември 2023 г.“ , пише в поста си Атанасова.