МВР задържа ислямист, призовавал към джихад

Полицията е задържала мъж 50-годишен чужденец, който е заснел видеообръщение с призиви за джихад и масови нападения срещу израелски, американски и европейски обекти, заявиха от МВР и прокуратурата на съвместна пресконференция.

Арестуваният е роден в Бейрут, Ливан, но няма гражданство. Той е в България от 1996-та година, с хуманитарен статут от 2004-та година. През 2017-та е осъждан за подпомагане на незаконно пребиваващи у нас след като е заловен на АМ „Тракия“ да превозва шестима нелегални мигранти от Афганистан. Тогава е предложил 200 евро подкуп на спрелия го полицейски патрул и е арестуван. Осъден е условно и след изтичането на изпитателния срок е реабилитиран.

Задържаният е женен, със средно образование. Имал е боен опит и е участвал във военни действия. Той е арестуван след протеста в защита на Палестина. От дома му са иззети два мобилни телефона, компютри, знамето на „Ислямска държава“, хладно оръжие и материали, които тепърва предстои да бъдат преведени.

На мъжа е повдигнато обвинение за пропагандиране на военни действия, за което законът предвижда до 8 години лишаване от свобода. Към момента е арестуван за 72 часа, предстои утре или вдругиден съдът да разгледа мярката му за неотклонение.