На 5364 метра височина при -25°: 4-годишно дете от Чехия стигна до базовия лагер на Еверест (СНИМКИ)

Зара и 7-годишният ѝ брат три седмици се придвижват с баща си в най-високата планина в света

4-годишно момиченце постави световен рекорд, като стъпи на 5364 метра надморска височина до базовия лагер за изкачване на връх Еверест в Хималаите.

Зара и 7-годишният ѝ брат Саша, които са от Чехия, в продължение на три седмици са се придвижвали заедно с баща си и местен водач в най-високата планина в света. Семейството разказва историята си в социалните мрежи.

 

Снимки: Saša jede/Facebook

Двете деца изминават общо 270 км и изкачват повече от 25 000 метра надморска височина при температури до минус 25 градуса. Те изпреварвали стотици други трекинг туристи, благодарение на физическата си подготовка.

Така Зара се превръща в най-младия човек, достигнал тази височина от маршрута към най-високия връх в света.  Рекордьорът преди нея беше индийско момче на пет години.

 

Снимки: Saša jede/Facebook

Зара и Саша живеят със семейството си в Малайзия, а момиченцето всеки ден ходи по няколко километра до детската си градина – по 5-10 км с денивелация от 300-600 метра. През 2023 г. то е изминало около 2200 километра през малайзийската джугла.

 

Снимки: Saša jede/Facebook

 

Родителите на децата се придържали към племенните модели на възпитание, които са изпълнени с много движение.

„Хубаво е да тичаш тук със Зара, в джунглата е несравнимо по-трудно. Тук в Хималаите пътеките са много по-добри от неравния терен в джунглата“, казва Саша.

Дори и минусовите температури не създават никакви проблеми за децата. Те са закалявани у дома със студени душове и допълнителен лед.

През уикенда Зара, Саша и баща им се завръщат благополучно в цивилизацията след своето високопланинско приключение – с широка усмивка на лицата.

 

Снимки: Saša jede/Facebook

 

4-годишната Зара е гражданин на Чехия и Канада, вече говори чешки, китайски и английски.

„Ще призная, че съм малко объркан. Не мисля, че едно четиригодишно момиче би се възхитило на Хималаите, особено в такъв екстремен зимен сезон. Условията със сигурност не биха се отразили добре на организма му. Въпреки това Зара не е била застрашена от лавини, пътеката следва своя ход и няма възможност да се изгубиш”, коментира опитният чешки алпинист Радек Ярош, цитиран от местните издания.

„Не казвам, че не беше трудно, но в основата е физическата подготовка. Трябва да си физически здрав, за да извървиш тези километри и да се справиш с изкачванията, да имаш нужната издръжливост и търпение. Дъщеря ми показа, че всичко това е възможно за децата дори на толкова малка възраст“, казва бащата на Зара.

В свят, в който възрастта често определя възможностите, 4-годишното момиченце показва, че ограниченията са дефинирани от съзнанието ни.