На извънредно заседание: Комисията по отбрана одобри изпращането на ракети за Украйна

Проекторешението е внесено днес (07.12.2023) от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов и група народни представители

България да предостави стари зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип на Украйна, които да се използват за подсилване на
противовъздушната ѝ отбрана, гласува на извънредно заседание Комисията по отбрана. С 11 гласа „за“, 4 „против“ и един „въздържал се“ проектът на решение беше приет в комисията.

Проекторешението е внесено днес (07.12.2023) от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов и група народни представители.

С него се предлага България да дари на Украйна „неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип“. Министърът на отбраната ще определи излишните количества в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика. Очаква се списъкът да бъде готов през януари или февруари.

И сега има списък с неизправната техника в Дирекция „Логистика“ на Министерството на отбраната, но трябва да се прецени каква част от нея може да бъде дадена.

Ако документът бъде приет, Министерският съвет ще бъде задължен да преговаря с правителствата на страни от НАТО за разполагане на ПВО и брегови противокорабни ракетни комплекси за „усилване на отбранителните способности на България“.

Вносителите предлагат още у нас да се обучават до четири украински пехотни или механизирани роти годишно с общо 160 военни. Те ще идват като военнослужещи без лично оръжие и бойна техника.

Освен това се предвижда Министерството на отбраната да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната.

Дебатите по темата преминаха на висок тон и с остри критики. Николай Дренчев от „Възраждане“ заплаши с военен съд, а Борислав Гуцанов от БСП каза, че „ще дойде Видовден“. Той се обърна лично към зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

„В есента на Вашия живот да взимате такива решения. Не Ви ли е срам“, попита на висок тон Гуцанов. 

Атанас Запрянов отговори, че е с дългогодишен опит в армията и не се срамува от взетите решения.

„Въобще не се срамувам. Всичко досега, което сме предоставили на Украйна, е неизправно. Ако не ги предоставим, трябва да ги унищожим и да даваме пари. Нямам политически натиск, работя като специалист. Никой не ни е изкомандвал в 2 без 5. Ние отдавна търсим решение за тези неизправни ракети“, каза зам.-министърът на отбраната.

Александър Вълчев от ИТН заяви, че имат съмнения по отношение на решението. Като причина за това той посочи, че решението е внесено много бързо днес и засяга националната сигурност и ще вземат отношение след необходимата проверка.

„Засега ще се въздържим“, каза Вълчев.

По отношение на обученията Христо Гаджев обясни, че такива обучения се организират в много държави, включително и Румъния и Полша, а зам.-министърът Запрянов посочи, че ротата идва като военнослужещи без лично оръжие и без техника.

„Ние ги обучаваме. Не става въпрос за механизирана рота с пълно въоръжение“, допълни Запрянов.

Криминални истории, разказани от Novinar.bg, четете ТУК
Запознайте се с мненията и коментарите на публични личности ТУК
Не пропускайте нищо важно с „Гласът на Новинар
Запазете Novinar.bg в любимите си отметки и заповядайте отново при нас!