На първо четене: Бедните пенсионери ще получат по 75 лв. за Великден

Пенсионерите под прага на бедност да получат еднократно по 75 лв. за Великден, приеха депутатите на първо четене. Законопроектът е внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС. „Възраждане“ също имаше предложение за великденска надбавка, но от 100 лв. и за всички пенсионери. То беше отхвърлено от парламента. 

В мотивите към законопроекта, внесен от Деница Сачева, Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС), Станислав Анастасов и Йордан Цонев (ДПС), е посочено, че се осигуряват средства в размер на 40 000 000 лв., необходими за еднократно изплащане на допълнителна сума в размер на 75 лв. на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г.

По този начин във връзка с предстоящите великденски празници ще бъдат подпомогнати около 534 000 пенсионери, чиито доходи са в размери до линията на бедност.

Първо гласуване на Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. беше включено като първа точка в дневния ред днес.

По време на дебата Георги Гьоков от БСП отбеляза, че БСП ще подкрепи законопроекта и ще внесе предложение между първо и второ четене всички пенсионери да получат коледни добавки, но диференцирано – тези с пенсии до линията на бедност по 100 лв., останалите – по 50 лв. Той обясни, че необходимите за това средства са 129 млн. лв. и ще са за сметка на преструктуриране на разходите на Държавното обществено осигуряване и на трансфер от държавния бюджет.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи 100 лева великденска надбавка за пенсионерите с минимална пенсия, както и по 50 лева за всички останали.

Предложението на ГЕРБ и ДПС беше прието със 145 гласа „за“, двама „против“ и 26 „въздържали се“ от ПП-ДБ.