На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

Народното събрание прие на първо четене забраната за реклами на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник.

С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо четене парламентът забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени места, фасади на сгради, в печатни произведения и електронни медии. Рекламирането ще се допуска само върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 100 метра от училища, върху игралните зали и казина, а също върху спортна екипировка, спортни зали и съоръжения.

Парламентарните групи направиха заявки за промени между двете четения на законопроекта.

От ПП-ДБ настояват билбордовете с реклама за хазарт да се намират на разстояние не по-малко от 300 метра от училища и да бъдат създадени общински центрове за борба с хазартната зависимост и ресоциализация. Те се обявиха и „за“ свързване на машинките в казината към НАП.

От ИТН предлагат разстоянието на билбордовете да е минимум 500 метра не само от училища, но и от университетите.

Срокът между двете четения ще е тридневен, във вторник ще има извънредна бюджетна комисия и извънредно заседание на Народното събрание за окончателното приемане.