На шопинг в Турция? Нови цени и правила

В кафенетата и ресторантите в Одрин/Edirne е задължително поставянето на ценоразписи на входните врати и по масите. Новата практика е в сила в Турция от 1 януари 2024 година, а съдържателите на обектите в града на „българския алъш-вериш“са предпочели два езика за информирането на клиентите си – турски и български.

„В зависимост от естеството на услугите и начина, по който те се представят на потребителя, пред входната врата или на нея могат да се поставят документи, табели и други подобни относно тарифи и ценоразписи – както и в ресторанти, ресторанти, кафенета, сладкарници и подобни места, където се извършват услуги за хранене и напитки. Трябва лесно да се вижда от потребителите“, посочва Йозлем Джейлян от „Едирне хабер“.

Пристигналият от България Исмаил Хюсеин споделя, че приложението е добро – виждаш цените на храната и напитките, които поръчваш.

На същото мнение е и нашенката Несрин Хюсеин: Хубаво е да се види цената на чая и кафето.

Турция вдигна от днес толтаксите за преминаване по магистралите и мостовете в страната, става ясно от публикации в местните медии. Увеличението на цените е отразено на сайта на Главна дирекция „Автомагистрали“

Най-ниската такса за леки автомобили по магистралите, управлявани от Главна дирекция „Автомагистрали“, става 9 лири, а най-високата такса е 84 лири. Според актуалния валутен курс 10 турски лири се равняват на около 0,30 евро.

Тарифата за таксуване за преминаване през мостовете „Мъчениците на 15 юли“ и „Фатих Султан Мехмет“ над Босфора в Истанбул е между 15 и 110 турски лири в зависимост от категорията на превозните средства, а пътната такса за мотоциклети става 6 лири. Таксите за моста „Явуз Султан Селим“ (т.нар. Трети мост над Босфора) ще бъде между 25 и 275 лири.

За преминаване по моста „Османгази“ над Измитския залив ще се плащат между 205 и 920 турски лири, а за моста „Чанаккале 1915“, свързващ европейския и азиатския бряг над Дарданелите, цената варира между 75 и 1400 лири.

Таксите за магистралите и мостовете над Босфора, управлявани от Главна дирекция „Автомагистрали“, са увеличени средно със 76 процента, а пътните такси за магистралите и мостовете, управлявани от частни компании, са увеличени средно с 50 процента.