На всяка цена? 88% от българите искат редовен кабинет

88% от хората, които са отишли да гласуват казват, че за тях е много важно страната да има редовно правителство. За мен това е отправна точка, с която трябва да се съобразяват политиците от всички партии“, коментира в неделя вечерта в изборното студио на „Дневник“ социологът от агенция „Алфа Рисърч“ Павел Вълчев.

Данните, които той цитира, бяха от екзит пола, който агенцията извърши в деня на вота. В рамките на екзит пола хората трябваше да отговарят и на въпроса дали биха подкрепили широка управляваща коалиция с участието на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“- „Демократична България“ (ПП-ДБ), ако нито една от тях не може да управлява самостоятелно.

„По-голяма част от хората приемат тази идея като тя се приема в по-голямата си част и от привържениците на ГЕРБ-СДС, и от привържениците на ПП-ДБ. Хората виждат, че ситуацията е доста трудна, но за тях са доста важни и условията за постигането на такава коалиция. Тук са на ход политиците, които трябва да поставят рамка, която да е приемлива за повечето хора“, коментира Павел Вълчев.

„Развръзката на политическия пъзел е в ръцете на политиците, а хората по-скоро не решиха уравнението“, отбеляза той. Вълчев коментира, че и ГЕРБ и партиите от коалицията „Продължаваме-промяната“-„Демократична България“ са постигнали една добра мобилизация на електоратите си.

Това за пореден път важи и за електората на ДПС – 95% от хората, които са гласували за нея на предишните избори, са го направили и сега.

Павел Вълчев коментира и профилите на избирателите на отделните партии и коалиции. „Продължаваме промяната – Демократична България“ са получили подкрепата на най-младите, хората с по-високо образование и хората в София и големите градове. За ГЕРБ са гласували хора с висше и средно образование, хората над 60 години. В по-малките градове и населени места ГЕРБ са с най-добри позиции.

„При ДПС няма изненада – партия, в която мъжете са по-активни, и която е фаворит в селата, 39% от жителите на селата гласуват за движението. Близо половината от хората с основно и по-ниско образование гласуват за ДПС. Движението са подкрепили и 44 % от ромите“, заяви още Вълчев и добави:

„БСП са особено силни при хората над 60 години, в по-малките населени места имат по-добри позиции и постигат мобилизация, която не е много висока, но постигат добри резултати“.