Началникът на руското разузнаване обяви, че Навални е починал от естествена смърт

Началникът на руското разузнаване Сергей Наришкин заяви, че опозиционерът Алексей Навални е починал от естествена смърт, предаде Асошиейтед прес. Коментарите му изглежда отразяват усилията на Кремъл да успокои международното възмущение от смъртта на най-яростния враг на президента Владимир Путин, отбелязва агенцията.

Сергей Наришкин даде интервю, което бе излъчено от руската държавна телевизия. Той обаче спести причината за смъртта на Навални в отдалечена арктическа наказателна колония и не даде повече подробности по темата.

„Рано или късно животът свършва и хората умират. Навални е починал от естествена смърт“, обяви Наришкин.

Навални почина на 16 февруари в Наказателна колония № 3 в град Харп в Ямало-Ненецкия регион, на около 1900 километра североизточно от Москва, където излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм.

Руските власти все още не са обявили официално причината за смъртта му на 47-годишния опозиционен лидер и много западни представители обвиниха за нея Путин – обвинение, което Кремъл гневно отхвърли, отбелязва АП.

Наришкин каза още, че коментарите на френския президент Еманюел Макрон за евентуалното изпращане на войници на НАТО в Украйна тласкат света към ръба на ядрена война, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Макрон повдигна възможността европейските страни да изпратят сухопътни войски в Украйна, но отбеляза, че на този етап няма консенсус. Съединените щати и ключови европейски съюзници впоследствие заявиха, че не планират такъв вариант.

„Това показва високата степен на безотговорност на европейските лидерите днес, в случая – на президента на Франция“, заяви директорът на руската разузнавателна агенция.

„Това, разбира се, е тъжно да се види, да се наблюдава и да разберем, че способността на настоящите елити в Европа и Северния Атлантик да водят преговори е на много ниско ниво. Все по-рядко се случва те да демонстрират изобщо някакъв здрав разум. Но тези изявления са изключително опасни. Те вече ни водят до ръба на ядрена война“, добави Наришкин.