Над 100 загинали при израелската операция в Рафах

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предхождаше армията във военна операция

При операцията на израелската армия в град Рафах на границата на анклава са загинали около 100 души, съобщи Министерството на здравеопазването на правителството на палестинското движение „Хамас“, което държи властта в ивицата Газа от 2007 г. Целта на операцията била освобождаването на двама заложници. Първоначално беше обявено за близо 40 убити, после за над 50, а впоследствие  арабското ведомство коригира броя на жертвите на около 100, предаде Франс прес.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предхождаше армията във военна операция в Рафах, където бяха евакуирани палестински граждани, избягали от конфликта в Газа. „Хамас“ предупреди преди това, че такава атака би предотвратила всякакви договорености за освобождаване на заложници, които все още са в плен.

Израел обаче твърди, че ударите в Рафах не са част от офанзивата срещу града, а са част от операция за спасяване на двама заложници. Освободените са Фернандо Симон Марман и Луис Хар, които бяха отвлечени на 7 октомври от кибуца Нир Ицхак. Те бяха откарани за медицински прегледи в медицински център в Рамат Ган.

Израелската армия съобщи, че трима терористи са били убити в сградата, където бяха държани заложниците, и че бяха извършени въздушни удари срещу терористични цели в южната част на Газа, които засегнаха 14 къщи, според изявление на правителството на „Хамас“ в анклава.