Над 600 жени ще бъдат обезщетени от германския TÜV заради дефектни гръдни импланти

Общо близо един милион дефектни гръдни протези са продадени между 2001 и 2010 г. от Poly Implant Prothèse

Германският сертифициращ орган TÜV ще трябва да обезщети 605 жени заради дефектни гръдни импланти на френската компания Poly Implant Prothèse. Това реши съдът във френския град Нантер, съобщава АФП. Общият размер на сумите за обезщетения е 10 млн. евро.

 

Общо близо един милион дефектни гръдни протези са продадени между 2001 и 2010 г. от Poly Implant Prothèse в разрез с всички здравни стандарти, а броят на пострадалите жени по света се оценява на 400 хил. Дефектни гръдни протези са иззети от 1319 жени, предимно британки, през 2018 г. През май Касационният съд потвърди отговорността на TÜV, проправяйки пътя за обезщетение на някои от жертвите.

 

Съдът в Нантер по-специално постановява, че „несъответствието от 2002 г. насам между поръчаното количество гел и броя на произведените протези представлява очевидна аномалия в производствения процес, която TÜV би трябвало да забележи“.

 

Вместо разрешен гел, Poly Implant Prothèse използва частично промишлен силикон, какъвто обикновено се използва в електронното оборудване. Процедурите продължават и са насочени към сертифициращия орган, който никога не е отбелязвал нарушение, като производството срещу производителя на протезите е приключило със смъртта на неговия основател Жан-Клод Мас през 2019 г.

 

Сега вторият граждански състав на френския съд „осъжда германското дружество TÜV Rheinland да обезщети 605 от тях за претърпените вреди“, уточнява председателството на съда в официалното съобщение.

 

„Твърди се, че сме отговорни от 2002 г. насам, а това е различно от твърдението на Касационния съд през 2023 г.“, протестира адвокатът на TÜV Кристел Кослин. Тя възнамерява да посъветва клиентите си да обжалват решението на съда в Нантер.