НАЕМ: 2-стайна панелка чукна €500 евро в София

Наемите в София са в много широки граници, разказаха брокери на имоти. За двустайни апартаменти в столицата наемите най-често са в диапазона между 250 евро и 500 евро, докато тристайните стават все по-скъпи и много трудно може да бъде намерен имот за под 350 евро.

Размерът на наемите зависи предимно от локацията и състоянието на имота. В центъра на града и престижните квартали наемите са по-високи отколкото в покрайнините на София. По-високи са и наемите на жилища близо до спирка на метрото и такива, към които има място за паркиране.

Но наред с това размерът на наема зависи и от хазяина. Има собственици на имоти, които искат много висок наем и са готови да изчакат няколко месеца, докато бъде намерен наемател. Други обаче предпочитат да имат сигурни доходи от наем и жилището да не стои празно, дори с цената на това да искат по-малки суми от наемателите. Хората, които живеят под наем, са много мобилни. При смяна на работата или при наличието на по-добра оферта на пазара те много лесно могат да сменят едно жилище с друго.

Собственици на гарсониери най-често ги отдават под наем за около 550-600 лв. на месец. В центъра на София наемът за тристаен имот на атрактивна локация и допълнителни екстри, като паркомясто и ново обзавеждане, обичайно надхвърля 1200 евро месечно. Ако жилището наскоро е ремонтирано, наемът може да надхвърли 1400 евро. А за луксозно обзаведени и многостайни жилища наемите може да са още по-високи.

Наемателите са готови да дадат най-големи суми за жилища в идеалния център на София, както и за кварталите “Иван Вазов”, “Стрелбище”, “Изток” и южните квартали като “Борово” и “Манастирски ливади”. В отдалечените от центъра квартали като “Люлин”, “Обеля” и “Надежда” размерът на наемите по принцип е по-нисък. Но за наскоро ремонтиран имот в крайните квартали, който е близо до спирка на метрото, наемът може да е по-висок отколкото за жилище в центъра на града, ако не е ремонтирано и е със стари мебели. Предимство на крайните квартали пред центъра на града е и това, че се паркира по-лесно – няма синя и зелена зона.

Жилища под наем взимат предимно млади хора, които все още не са решили къде да се установят. Хора, които още не са спестили достатъчно пари на първоначална вноска при покупка на имот на кредит, както и хора, които наскоро са се преместили от един град в друг в търсене на по-високо платена работа.