Нагли и с претенции: През октомври депутатите ще работят… 2 дни

В крайна сметка, парламентарното мнозинство се отказа от плана си да работи 3 седмици без прекъсване, след което да се разпусне до провеждането на местните избори на 29 октомври.

Вместо това, управляващите днес решиха и прокараха през пленарното заседание нов график, според който през октомври ще работят само 2 дни, както и че ще си освободят първата седмица на ноември.

Това стана по предложение на Бойко Борисов и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, Делян Пеевски от ДПС, Атанас Атанасов и Стою Стоев от ПП-ДБ.

Деница Сачева обясни пред депутатите, че следващата седмица НС ще работи само четвъртък и петък, а след това депутатите ще се разпуснат до 8 ноември. Така управляващите смятат да обхванат в извънредната парламентарна ваканция и предстоящите неизбежни балотажи на местните избори.

Според Сачева с колегите й искат това най-вече, за да не се злоупотребява с трибуната на Народното събрание, като се използва за предизборна кампания. „Ако не работим един месец, доста хора в българското общество ще си вземат малко въздух, защото невинаги, когато работим, сме полезни на обществото“, допълни съпартиецът й Тома Биков.

Това стана повод за дълго и неприятно пререкание с опозицията, която обвини управляващите в безотговорност и лицемерие, те пък отвърнаха с нападки с популизъм.