Нагли общинари: Първо взимаме, после даваме

На третото си редовно заседание общинските съветници в Русе одобриха предложеното от кмета Пенчо Милков (БСП) увеличение на местните данъци и такси.

От сега нататък недвижимите имоти ще се облагат с 3 промила вместо с 2, а данъкът за придобиване на имущество по дарение и по възмезден начин от 2,2% става 2,7%. Причината – невъзможност да се осигури приходната част на бюджета на Община Русе за 2024 г.

Решението мина с 35 гласа „за“. Срещу промените бяха седемте представители на коалиция “Продължаваме промяната-Демократична България” и четирима от квотата на Възраждане. Четирима гласуваха “въздържал се”.

“За да даваме на хората, първо трябва да вземем от всеки по малко”, каза Милков преди гласуването. Той аргументира увеличението с повишените цени на комуналните услуги и липсата на осъвременяване от години. Така, според предварителните разчети, в общинската хазна ще влязат общо 4.6 млн. лева.

За сравнение данъкът за придобиване на имущество по възмезден начин в Столична община и общините Варна, Бургас и Пловдив е размер 3 на сто.

Опозицията: Има други начин за запълване на бюджетните дупки

Според общинския съветник Деян Герасимов от Продължаваме промяната-Демократична България русенската община е могла да запълни дупките си в бюджета като се възползва от конкурентните си предимства, но не го е сторила.

Герасимов посочи като пример изграждането на буферния ТИР паркинг край Дунав мост 1. Дружеството „Тир Паркинг Русе“ ЕООД, което го стопанисва, плаща фиксирана годишна такса на Община Русе в размер на 600 хил. лв., докато изчислените приходи от тази дейност възлизат на между 10 и 15 млн. лв.

Разследвания на вестник „Капитал“ и Антикорупционния фонд разкриха, че дружеството, която през лятото на 2022 г. спечели тръжната процедура и придоби право на строеж, е свързана с лица, станали известни покрай скандала на граничния пункт при Капитан Андреево. Там, подобно на случая в Русе, дейности за фитосанитарен контрол с гарантирана печалба за милиони бяха възложени от държавата на частна фирма.

Увеличен бюджет и по-високи данъци, или как числата се използват предизборно

През лятото на т.г. кметът на Русе Пенчо Милков се похвали във Фейсбук, че бюджетът на Русе се увеличава с 34% от 187 млн. на 250 млн. лв. Тогава той обяви, че това се дължи на “отличната събираемост на собствените приходи и на активната ни политика, с която неколкократно получихме целеви средства от държавата”.

На местните избори през октомври, Милков спечели нов мандат. Макар в програмата, с която беше избран, да не фигурира мярка за повишаване на данъците, седмица след сформирането на новия общински съвет той внесе подобно предложение.

По думи на самия Милков действително бюджетът на Русе за следващата година е по-голям, но това се дължи на увеличеното финансиране от държавата. “Пo отношение на приходната част, за извършване на дейности и услуги, Община Русе осигурява около 60 млн. лв. и всичко останало е от държавната субсидия за повишените разходи”, каза той в интервю за местна медия.

Парите от държавната субсидия могат да се ползват единствено за делегираните от държавата дейности.