Нагло: Общинари пак си вдигат заплатите – този път с 40%

След като в края на април съветниците на Харманли приеха решение, с което от м. май възнаграждението за работата им в местния парламент се увеличи, сега им предстои ново увеличение, този път с 40%.

Това е записано в новия Правилник, който предстои те да приемат.

В момента проектът е качен на сайта на Общината за обществено обсъждане.

Там е записано, че общинските съветници ще получават месечно възнаграждение в размер на 70% от средната брутна работна заплата в общинската администрация. Досега този процент бе 50 на сто.

Председателят на Общински съвет гр. Харманли ще получава месечно възнаграждение в размер на 90% от основното месечно трудово възнаграждение на кмета на общината.

Ако съветник не присъства на комисия по неуважителни причини, ще му се отнемат 100 лева. При отсъствие от редовно заседание на общинския съвет без уважителни причини, месечното базово възнаграждение се намалява с 1/2. Тоест и да не ходи на сесии, той ще си получава гарантирано половината заплата, която няма да бъде по-малко от 500 лв. месечно.

В момента заплатата на Мария Киркова като кмет е около 4000 лева, а председателят Ангел Цанков ще се разписва за 3600 лв.

За справка, заплатата на заместник кмета Валентина Димулска е 80% от тази на кмета.

Заместник-председателите на ОбС Сезгин Мустафа (ДПС) и Любомир Андреев (БСП) ще получават над 1200 лева на месец и допълнително за участието им комисии.

Това е поредно увеличение

Предишното увеличение на заплатите на местните парламентаристи бе в края на април. Тогава бе увеличена заплата на Мария Киркова, която е 51% от тази на министър или малко над 4000 лева. Това увеличение повлече след себе си и увеличеното на заплатите на селски кметове, Общинска администрация председател на ОбС, а съответно и редовите общински съветници.

Припомняме, че в началото на 2022 г. съветниците в Харманли тихомълком увеличиха чувствително заплатите си. Тогава предложението бе внесено от съветника Галина Славова от партия „Воля“. Според тези промени общински съветник, който взимаше 30 на сто от средната брутна работна заплата в общинската администрация, започна да получава 50 на сто от нея.

Съветниците ще се разписват за над 1000 лева.

Сега всички съветници ще прибавят към сметката си от парите на данъкоплатците над 1000 лева месечно за работата си в Общинския съвет. За участие в комисии ще вземат допълнителни пари, като ролята на повечето от тях е да мълчат и само да гласуват спуснатите им решения. Като доказателство за това гласуване от ГЕРБ и ДПС бе внесената от кмета Мария Киркова докладна, въз основа на която те гласуваха да дадат без търг или конкурс за 35 години хиляди декари общинска земя край село Поляново на неизвестен инвеститор с обещанието, че ще плати 3 млн.евро на общината.

Тези пари все още не са дошли, но фирмата-получател на земята бе продадена на базирана в Хонконг компания United Energy Group (UEG) за сумата от 37.5 млн. евро.

В съседната община Гълъбово местните парламентаристи през месец март взеха единодушно решение месечното им възнаграждение да е по 20 лева. Дотогава размерът му бе 55% от средната брутна работна заплата на Общинската администрация.

Промените съветниците направиха в Правилника на ОбС, където се регламентира работата им. В него е записано още, че общинският съветник не получава възнаграждение, ако не е участвал в заседанията на съвета и неговите комисии през съответния месец.