„Наглост“: Асен Василев ядоса учителите

Сериозно възмущение от думите на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Асен Василев изрази в своя позиция днес синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Оттам заявиха, че са безкрайно възмутени и шокирани от грозните думи по адрес на българските учители на Василев.

Вчера в интервю за Би Ти Ви той заяви следното: „Когато оставиш учителите да ходят с чорапогащници с дупки, както имахме 10 г. такъв период, нормално е да нямаме нормални учители в училищата и сега тепърва да  трябва да навлизат нови кадри“.

„Хората в една държава, които не уважават своите учители, обричат държавата на упадък и разпад! Политик, г-н Асен Василев, означава човек, който гради политики и според Платон – „Умение да се грижиш за всички граждани и по възможност да ги направиш от по-лоши по-добри“. Българските учители, г-н Асен Василев, нито за миг не усетиха грижа и партньорство по време на Вашето управление!

Вие ги сочехте, че работят най-малко в Европа, Вие им казахте, че работят некачествено, Вие ги нарочихте, че се занимават с политика и им го забранихте със закон, като ги убеждавахте, че политика и политик е нещо порочно и не е за учители. Защо г-н Асен Василев, не бяхте прочели поне Макиавели, който казва, че политиката е знание за правилно и мъдро управление?“, изригнаха от синдиката.

Оттам обръщат внимание и на учителските заплати, чиито последните две увеличение миналата година не са станали по предложение на ПП. „Първото беше заложено в закона, а второто беше по предложение на друга партия“, казват оттам, припомняйки, че „правителството, управлявало преди Вас, увеличи двойно учителските заплати, като това увеличение се обезличи поради инфлацията по вина и на Вашето управление!“.

„Затова, г-н Асен Василев, нямате експертизата да говорите за българското образование, за българските учители и още по-малко за тяхната „нормалност“ и външен вид! Синдикат „Образование“, г-н Асен Василев, настоява незабавно да си подадете оставката като лидер на партия, като преди това се извините на българските учители!“, заявяват от синдиката, припомняйки и, че учителите са в стачна готовност и са готови за протести в очакване на бюджет 2023.

НАГЛОСТ

„Обидно към учителите. Всички станали учители преди да ни споходи “промяната” са ненормални, а на жените им липсва и известно отношение към външния вид“, реагира и бившият просветен министър Красимир Вълчев, по чието време бяха увеличени двойно учителските заплати.

„Нагло към фактите. Само за 4 години – от 2017 до 2021 година, заплатите на учителите се увеличиха двойно – 100%, при 9% кумулативна инфлация, т.е. реално с 91%. Финансовият министър Асен Василев предложи само едно увеличение с 12% при 18 на сто инфлация, докато той министерстваше. Т.е. за първи път от 10 години благодарение на Асен Василев имаме реално намаление на доходите на учителите. Второто увеличение – с 5 на сто от 01.09.2022 година, се случи по предложение на ГЕРБ, въпреки негативното становище на Асен Василев като финансов министър и гласовете Против на ПП на заседанието на Комисия по бюджет и финанси“, написа той в профила си във фейбук.

„Само преди дни СБУ изнесе информация, че ръстът на учителските заплати за 10 години е 258%. И това при 17% общо инфлация за периода. В двете актуализации, които внесе Асен Василев имаше 0 (нула) лева за образование. Готов съм да се обзаложа, че след публикуване на окончателните данни, ще видим и намаление на разходите за образование като процент от БВП, което ще пречупи тренда от последните години за повишението им“, прогнозира още Вълчев.