НАГЛОСТ: Бивш и настоящ шеф на АЕЦ „Козлодуй“ стоят зад порочен търг за 30 млн. лева!

Ще разследват ли Иван Андреев и Георги Кирков за нагласената обществена поръчка за доставка на храна за енергетиците?

Бившият и настоящият шеф на АЕЦ „Кремиковци“ – Иван Андреев и Георги Кирков, стоят зад порочна обществена поръчка за храна за колосалните 30 милиона лева!

ПРЕДИСТОРИЯТА

Ако човек е мнителен, би решил, че Еленко Божков още през юни е съставил план: първо да стане зам.-министър на енергетиката и после в това си качество да смени ръководството на АЕЦ „Козлодуй“.

Причината: преди три месеца като част от стратегическия съвет на президента Румен Радев Божков подава сигнал срещу директорите на ядрената централа. Сега като ресорен зам.-министър ползва собствения си сигнал, за да отстрани ръководителите на дружеството. Това ефективно се случи този понеделник – 29 август.

Като оставим настрана тази двойственост в ролите на служебния зам.-министър, абсурдното в случая е, че документът уличава в нередности не са само махнатите директори, но и новите началници. Така, вместо да изписва вежди, „схемата“ буквално боде очите.

Засега служебното правителство не е обявило официално конкретни мотиви за смяната на директорите, но по информация на „Капитал“ в основата е именно сигналът от Еленко Божков (с който редакцията разполага), изпратен през юни до правителството на Кирил Петков и президента Румен Радев. В него се говори за нагласени обществени поръчки, договори за десетки милиони и „индикатори за измама“, установени от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Само че реално замесените лица във въпросния проблемен търг за доставка на храна в АЕЦ „Козлодуй“ за 30 млн. лв. без ДДС са настоящият директор на „Българския енергиен холдинг“ Иван Андреев, който тогава е бил начело на АЕЦ-а, и току-що назначеният нов шеф на ядрената централа Георги Кирков, който пък е бил директор „Икономика и финанси“ в дружеството по времето на Андреев и председател на оценителната комисия за въпросната поръчка.

Така се оказва, че точно авторите на подписите в процедурата, за която АДФИ казва, че има „индикатор за измама“, вместо разследване са получили кариерно развитие.

„Рънътъ праи борбътъ“

При АЕЦ „Козлодуй“ по принцип всичко е голямо – и парите, и интересите. Тази година заради високите цени на тока дружеството печели по 10-15 млн. на ден и привлича вниманието на всякакви партийни и бизнес субекти. За 2021 г. пък централата е вторият най-голям възложител на обществени поръчки в страната с почти половин милиард лева разходи по тази линия. А както признават и хора от самото дружество – обичайната комисиона, макар да не може да се докаже документално, е 15-20%.

Точно затова са и съмненията за нагласени търгове и фаворизирани фирми. А историята около поръчката за храна е повече от показателна. Тя започва в края на 2017 г., когато е обявена самата процедура за „Производство и предоставяне на безплатна храна на работещите на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Поръчката не е открита за всички, а е от вида „договаряне с предварителна покана“, което означава, че ръководството на централата е избрало само няколко фирми, които е поканило да участват в надпреварата с бюджет 29.4 млн. лв. без ДДС за три години.

Още тук започват първите съмнения – защо не е обявена открита обществена поръчка, а се прави подбор по преценка на ръководството на централата? Отговор, поне официален, няма, но по информация на „Капитал“ целта е била големият договор да се даде на точно определена компания.

Поканени за участие са общо пет фирми – „ВНП Фасилити“, „Стелт 1“, ЛФС, „Сейл груп“ и „Парти фууд“. До подаването на оферти обаче стигат само последните два кандидата, тъй като останалите са отстранени.

„Парти фууд“ е фирмата, която към онзи момент доставя храната в АЕЦ-а с договор от 2015 г., който предстои да изтече през 2018-а. Нейни собственици са Веселин Чолаков и Николай Райчев.

„Сейл груп“ пък е обединение на „Чех груп“ и „Сейл комерс“, като в управлението на консорциума участва и Николай Георгиев – баща на певицата Гери-Никол. С друг консорциум „Чех груп“ доставя и храна за затворите от 2019 г. А майката на Гери-Никол пък участва във фирмите, които доставят електробуси в различни градове.

В крайна сметка през април 2018 г. с минимална преднина за победител в надпреварата е определена именно „Сейл груп“. Докладът от оценителната комисия е подписан от Георги Кирков, тогава директор „Икономика и финанси“, а от тази седмица изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“. Решението за класирането пък е подписано от Иван Андреев – тогава директор на централата, а сега шеф на „Българския енергиен холдинг“, който формално е назначил Кирков начело на АЕЦ-а.

Новият директор на АЕЦ-а Георги Кирков бе зам.-кмет на Козлодуй

Оттегли си жалбата

Отпадналият кандидат „Парти фууд“ очаквано подава жалба (на 4 май 2018 г.) в Комисията за защита на конкуренцията, като едно от основните съмнения е, че „Сейл груп“ не покрива критериите на АЕЦ-а – а именно да е извършвало изхранване на поне 1500 души едновременно в последните три години.

И точно тук идва първият, меко казано, странен момент. Малко повече от месец след като КЗК образува производство по жалбата (на 14 май 2021 г.), тя е оттеглена и производството е закрито (на 21 юни).

Публични мотиви за оттеглянето на жалбата няма. Но от документи, с които „Капитал“ разполага, както и от проверката на АДФИ (извършена през 2021 г.) става ясно, че след като „Парти фууд“ е решило да оспори класирането, ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ е предявило претенция към фирмата за неизпълнение на актуалния ѝ към момента договор за доставка на храна.

В случая наложената глоба е в размер на 10% от цялата стойност на договора, или над 2 млн. лева, като парите директно започват да се удържат от месечните плащания, които централата трябва да прави за изхранването.

В резултат на това, а вероятно и на други договорки, на 4 юни 2018 г. е била подписана спогодба между АЕЦ „Козлодуй“ (подписана от Иван Андреев) и „Парти фууд“ (подписана от Веселин Чолаков), в която държавното дружество се задължава да отмени искането си за неустойка и да заплати удържаните вече пари, ако частната компания изтегли жалбата си от КЗК. Точно така и става.

Подобно действие обаче е крайно неприемливо, особено когато става дума за 100% държавно предприятие, каквото е ядрената централа. Буквално АЕЦ-ът се отказва от глобата за милиони (приемаме, че е наложена основателно), за да защити сключването на договор с друга фирма, без да изчака становището на КЗК. Именно тази спогодба е определена и от АДФИ като увреждаща интересите на АЕЦ „Козлодуй“.

Червен флаг за измами

Още по-големият проблем в случая обаче е другаде – пак според държавната финансова инспекция избраният победител „Сейл груп“, заради който шефът на атомната централа Иван Андреев опрощава глобата на „Парти фууд“, въобще не отговаря на изискванията. Това е нещо, което при започнала, но спряна проверка на КЗК можеше да бъде установено и процедурата да бъде върната за ново класиране.

Иван Андреев е директор на БЕХ от края на 2021 г., а преди това беше шеф на АЕЦ „Козлодуй“

В случая АДФИ посочва именно липсата на доказан опит в изхранването на поне 1500 души едновременно, което е задължително условие за изпълнението на поръчката. „Сейл груп“ е предоставила документи за изпълнен такъв договор с „Мини Марица-изток“ от октомври 2014 г. до октомври 2015 г., но според проверяващите това е „преднамерено невярно или неточно представяне на данни, което е индикатор за измама“ съгласно Закона за държавната финансова инспекция.

Проверка на „Капитал“ в регистъра на обществените поръчки показва, че „Сейл груп“ наистина има договор за изхранване на част от служителите в „Мини Марица-изток“ (другата част се обслужва от „Парти фууд“), но той е чак от 23 октомври 2015 г., или след посочения по-горе период, като към момента на кандидатстване в търга на АЕЦ-а все още не е бил изпълнен.

От всички тези констатации обаче реално не следва абсолютно нищо. Няма данни Иван Андреев да е проверяван за подписаната спогодба, а Георги Кирков за това, че е допуснал „Сейл груп“ до класирането, без да е проверил внимателно документите за покриване на изискванията. Вместо това по време на първото служебно правителство на Радев през 2021 г. Андреев е назначен в борда на БЕХ, а през ноември същата година става и изпълнителен директор. През това време Георги Кирков е зам.-кмет на община Козлодуй, чийто кмет е от ГЕРБ, като същевременно срещу него върви дело за причинена катастрофа след употреба на алкохол.

А Еленко Божков е част от стратегическия съвет на Радев, участник в протестите срещу ГЕРБ и обвинен, а след това и оправдан от съда за саботажа в столичното метро, който обаче, изглежда, скрито е кадрувал в енергетиката – с издигането на Андреев до шеф на държавната енергетика. Сега същият този Андреев назначава Георги Кирков за директор на АЕЦ „Козлодуй“, очевидно под давлението на Божков – вече зам.-министър на енергетиката.

Кой храни енергетиците сега

През март тази година договорът със „Сейл груп“ е финално изпълнен, като изплатените суми по него са почти 30 млн. лв. без ДДС. Към момента нов договор за доставка на храна на АЕЦ „Козлодуй“ не е сключен. Поръчка за тази цел е била обявена в началото на 2021 г. с бюджет над 31.2 млн. лв. без ДДС, но през ноември тя е била прекратена от отстранения вече зам.-директор Александър Николов. Иначе оферти в нея са подали познатите вече „Сейл груп“, „Парти фууд“ и ЛФС, както и „Мастър ПИК“.

Пред „Капитал“ Николов обясни, че решението за прекратяване на търга е взето заради започващ ремонт на столовите в централата, който продължава и към момента. Вместо готова храна в този период на работниците се предоставят ваучери.

Но по всяка вероятност търг за нов доставчик на храна ще бъде обявен и нищо чудно това да стане точно с решение на сегашния директор Георги Кирков.