НАГЛОСТ: Шефове на държавни фирми пазарували луксозни стоки по 4000 лв. със служебни пари

По време на празниците директори на държавни предприятия са си купили луксозни стоки със служебни пари. Това обяви министърът на икономиката Богдан Богданов пред „Нова телевизия“.

Той не даде подробности за колко души говори, кои са те и кои дружества управляват.

„Харчели са служебни пари по свое усмотрение. Купували са луксозни стоки, италиански, за по 4000 лв. Купували са дрехи, както и сандали за 500 лв. Това са видими неща“, обясни Богданов.

Той уточни, че за тези неща е сигнализирана прокуратурата. Икономическият министър каза още, че е установена корупция в управлението на Държавната консолидационна компания (ДКК), заради която също е подаден сигнал в държавното обвинение.

Според Богданов в бордовете на директорите на държавните предприятия има прекалено много хора, от които няма нужда. Той добави, че 80 души работят в бордовете, но могат да бъдат намалени до 20.

Министърът допълни, че в ДКК работят 5500 души и затова идеята му за закриване на компанията може да доведе до трусове, затова най-вероятно ще предложи вариант за преструктурирането ѝ. Кога обаче ще стане това не съобщи.

„Видели сме корупция, сигнализирани са компетентни органи. Общият размер на сумите, които са възложени без обществени поръчки директно на определени компании е приблизително 800 млн. лв. Имаме съмнения как са възлагани. За част от сумите прокуратурата каза, че няма основание да образува производство. Сезирали сме и съда. Имаме пълна подкрепа от премиера и вицепремиера за всичко което правим до момента“, каза министърът.