Най-големият круизен кораб в света притеснява природозащитниците

Icon of the Seas потегли от Маями на първото си пътешествие, но има опасения относно неговите метанови емисии

Най-големият круизен кораб в света отплава от Маями, Флорида, отправяйки се на първото си пътешествие, но има опасения относно неговите метанови емисии.

Дългият 365 м Icon of the Seas разполага с 20 палуби и капацитет за 7 600 пътници. Плавателният съд е собственост на Royal Caribbean Group. Корабът потегли на седемдневно пътешествия в Карибския басейн.

Природозащитници обаче предупреждават, че плавателният съд, който използва втечнен природен газ (LNG), ще изпуска вреден метан в атмосферата.

Построеният в Турку, Финландия, кораб е регистриран на Бахамските острови и има седем басейна и шест водни пързалки. Изграждането му струва близо 2 млрд. долара, а пасажерите ще могат да се възползват от над 40 ресторанта и бара.

Въпреки че втечненият природен газ изгаря по-чисто от традиционните корабни горива, като мазут, има риск от изтичания на газ, което да причини отделянето на метан в атмосферата. Метанът е много по-мощен парников газ от въглеродния диоксид.

„Това е стъпка в грешната посока,“ заяви пред Reuters Брайън Кормър, директор на морската програма в Международния съвет за чист транспорт (ICCT).

„Изчисляваме, че използването на LNG като корабно гориво емитира над 120% повече емисии на парникови газове през жизнения цикъл, в сравнение с корабния газьол,“ казва той.

През миналата седмица ICCT публикува доклад, в който застъпва тезата, че емисиите на метан от кораби, които използват LNG, са по-големи от предполагаемите нива в настоящите разпоредби.

Метанът е мощен парников газ и в атмосфрата улавя 80 пъти повече топлина от въглреодния диоксид за период от 20 години. Ограничаването на тези емисии е считано за съществено важно за забавянето на глобалното затопляне.

От Royal Caribbean твърдят, че Icon of the Seas е с 24% по-енергийно ефективен, в сравнение с изискванията на Международната морска организация за съвременните кораби. Компанията също така планира да въведе в експлоатация и кораб с нетни нулеви емисии до 2035 г.

Круизната индустрия е един от най-бързо растящите сектори в туризма, като младите хора, по-конкретно, се интересуват от подобен тип почивки, според Cruise Lines International Association.

От асоциацията казват, че круизната индустрия е допринесла със 75 млрд. долара към световната икономика през 2021 г.

В четвъртък капитанът на аржентинския национален отбор по футбол Лионел Меси, който играе за отбора на Интер Маями, взе участие в церемонията по кръщаването на кораба.

Няколко бързи факта за Icon of the Seas

  • Icon of the Seas е най-големият круизен кораб в света с тегло от 250 800 тона и дължина близо 365 м. Това го прави около пет пъти по-голям от Титаник.
  • Построяването и придобиването на самия кораб е струвало на Royal Caribbean International 1.79 млрд. долара.
  • Цените на билетите варират от 1 723 до 2 639 долара на човек, според уебсайта на Royal Caribbean. Пътуване по време на натоварения сезон около Коледа пък струва около 5 100 долара на човек.
  • При първото си плаване корабът ще направи спирки в Сейнт Китс и Невис и Шарлот Амали в Британските Вирджински острови.