Най-сетне: Кардинален ремонт за 39 млн. захапва голям софийски булевард

След дълги години на обещания и отлагания Столична община най-после стигна до ремонта на най-амортизирания участък от булевард „Стамболийски“. Зам.кметът по строителството в София инж. Ангел Джоргов обявява конкурс за избор на строителна компания, която да реконструира трамвайното трасе, пътните платна и тротоарите по ключовия булевард в частта от бул. „Константин Величков“ до ул. „Западна“.

Дейностите включват и обновление на трамвайното ухо „Западен парк“. Заданието предвижда още рехабилитация на настилката на локалните платна  и прилежащите тротоари на бул. „Стамболийски“. Общата дължина на релсовия път в зоната на ремонта е около 3,4 км., а на пътния участък- 1,75 км., става ясно от документацията. Срокът за подаване на документи за участие в конкурса е 9 май, а за извършването на ремонта – 180 дни след започване на дейностите.

Стойността на обявената обществена поръчка е 32 млн. лв. без ДДС (над 39 милиона с данъка), а финансирането идва от заема в размер на до 60 млн. евро, за който м.г. Столична община сключи договор с Европейската инвестиционна банка. Според първоначално обявените през 2020 г. разчети на кметството цената на въпросния ремонт трябваше да е около 13 млн. лв.

През 2015 г. бе изработен проект за ремонт на трамвайното трасе по бул. „Стамболийски“ в участъка от бул. „Константин Величков“ до „Западен парк“, но впоследствие стартът на обновлението нееднократно бе отлаган. М.г. инж. Джоргов съобщи, че въпросният проект вече не отговаря на изискванията за достъпна среда и че се налага изготвянето на нов. „Той ще бъде готов през юли, а през зимата ще бъде подписан договор с изпълнител“, определи нови срокове зам.-кметът.

Обещанията на общината бяха, че ремонтът на бул. „Стамболийски“ ще започне през тази година. Всъщност от конкурсните книжа става ясно, че работният инвестиционен проект е приет от общинския експертен съвет през ноември 2022 г., а конкурсът за избор на строител се обявява едва сега.

Въпреки това отново не е сигурно, че този важен за София ремонт изобщо ще стартира през тази година. Както „Сега“ вече писа, Столична община все още не приключва процедурите по избор на изпълнител в няколко строителни конкурси, някои от които са обявени преди вече повече от година и също се водят за приоритетни.

В същото време състоянието на бул. „Стамболийски“, и особено на трамвайното трасе в описания участък, продължава да е плачевно. През юни м.г. жители от района излязоха на протест с искане релсовият път да бъде ремонтиран спешно, тъй като е опасен, а в допълнение движението на мотрисите по остарелите релси е свързано с нетърпим шум.