НАЙ-СЕТНЕ: Обвиниха двете ченгета, покрили убиеца с поршето

На 11.05.2023 г. Софийска градска прокуратура /СГП/ внесе обвинителен акт в Софийски градски съд /СГС/ срещу полицейски служители с твърдения за извършени престъпления по служба във връзка с настъпило пътнотранспортно произшествие /ПТП/ на 25.09.2022 г. на Софийския околовръстен път.

Става дума за полицаите, приели подкуп от 39-годишния Димитър Любенов, който, летейки с 200 км в час с порше „Панамера”, причини катастрофа, при която загина 64-годишен французин.

Полицейски служители  с инициали Г. М. и Л. Г. са предадени на съд със следните твърдения. Обвиненията спрямо Г. М. са за това, че:

На 25.09.2022 г. в качеството си на полицейски орган приел подкуп от 200 лева, за да извърши друго престъпление във връзка със службата си, а именно да не изпълни служебните си задължения във връзка с контрол на водачите на МПС, да осигури безопасността на движението по пътищата, да докладва своевременно в оперативната дежурна част на 06 РУ-СДВР за всяко изменение в оперативната обстановка – че на кръстовището на ул. „Александър Пушкин“ и бул. „Никола Петков“ Д. Л. управлява лек автомобил след употреба на алкохол, обуславящо рискове за живота и здравето на гражданите, както и не е предприел на място мерки за отстраняването им – престъпление по чл. 302, т. 1, б. „б“, вр. чл. 301, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

На следващо място полицейският служител Г. М. е предаден на съд за това, че на 25.09.2022 г. в качеството си на полицейски орган от състава на МВР, не е изпълнил служебните си задължения във връзка с контрол на водачите на МПС, да осигурят безопасността на движението по пътищата, с цел да набави за себе си имотна облага – да бъдат „почерпени“ със сумата от 200 лв. от страна на Д. Л. (Димитър Любенов, б.ред.) и от деянието са настъпили значителни вредни последици – настъпило пътнотранспортно произшествие на 25.09.2022 г., в гр. София, ул. „Околовръстен път“ между лек автомобил, управляван от Д. Л. и лек автомобил, управляван от П. П. – престъпление по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

На последно място обвиняемият Г. М. е предаден на съд за това, че на 25.09.2022 г. при непосредствена опасност за живота на четири лица, която опасност е възникнала вследствие на настъпило ПТП на 25.09.2022 г., в гр. София, ул. „Околовръстен път“, не им се е притекъл на помощ – да уведоми дежурната част на 06 РУ-СДВР за настъпило ПТП и бърза помощ, която помощ е могъл да им даде без опасност за себе си или за другиго – престъпление по чл. 139, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Обвиняемата Л. Г. е предадена на съд за идентични факти относно престъпленията по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК и по чл. 139, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Предстои СГС да насрочи открито разпоредително заседание по делото.