НАЙ-СЕТНЕ: Отнемат колите на пияни и надрусани шофьори

Съдилищата в България вече ще могат да отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Това, което преди година се приемаше като популистка идея на прокуратурата, вече е факт с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на „Държавен вестник“, пише Automedia.

При това лансираната идея на прокуратурата бе за конфискация при над 2 промила алкохол, докато приетото от депутатите сваля летвата по-ниско – над 1.2 промила при първо нарушение и едва над 0.5 промила при второ.

Новата алинея 5 към член 343б мина незабелязано на фона на увеличените от депутатите наказания за смърт на пътя. В нея са описани няколко случая, при които се стига до конфискация на автомобила. Първият е, ако се шофира с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.

Вторият е, ако шофьорът вече е осъждан за шофиране след употреба на алкохол – при повторно нарушение с над 0.5 промила се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.

Ако се управлява автомобил след употреба на „наркотични вещества или техни аналози“, наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. При рецидив наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева. Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

Преди три години държавното обвинение се похвали, че съд е отнел автомобил в полза на държавата от лице, осъдено за шофиране на автомобил с над 1,2 промила алкохол в кръвта. Това обаче стана по спорни указания на главния прокурор към прокурорите да изземват автомобилите на пияни водачи като веществени доказателства и да настояват съдът да ги запорира и отнема като средство на престъпление.

Преди 15 години апелативната прокуратура в Пловдив даде сходни указания. Започнати бяха и няколко съдебни дела, в които прокуратурата искаше отнемане на автомобили. В 11 от тях беше постановено такова отнемане, но присъдите паднаха на по-горни инстанции. Тогава беше издадена дори заповед до прокурорите да арестуват за по три денонощия пияни шофьори. Накрая обаче съдиите обявиха, че не могат да подкрепят подобна прокурорска практика и тя бе забравена за дълго.

Сега обаче конфискацията е вписана в НК и вече е задължителна за съдилищата.

„Конфискуване на автомобили за употреба на алкохол и превишена скорост е европейска практика. Въпросът е хората да разберат опасността, която ги грози, и да коригират поведението си. Тези мерки, които са приети, са изключително строги“, заяви по Нова тв бившият шеф на КАТ Алекси Кесяков.

Елица Буенова, адвокат при пътнотранспортни произшествия, пък посочи, че става въпрос за „отнемане“, а не „конфискуване“, като то ще стане факт, когато в съда има влязла присъда. „Това означава, че тогава ще бъдат готови всички кръвни проби и съдът ще е отсъдил на база на събраните доказателства. Въпросът е как точно ще се обезпечи това изпълнение? Защото ако две години чакаме да приключи делото, колата отдавна може да я няма“, посочи Буенова.

Тя е сезирала институциите за друга противоконституционна разпоредба, според която, когато откажеш тест за алкохол и наркотици или кръвен тест, се налагат следните мерки – лишаване от правоуправление, спиране на колата от движение и съответно глоба. „Какво правят полицаите, ако имаш положителен тест, който всички знаем, че дава много фалшиви резултати – слагат ти белезниците, обискират ти колата? Подлагаш се на кръвен тест и чакаш между 8 месеца и една година да излезе. През това време не караш, нямаш кола. Имаме една противоконституционна разпоредба, която нарушава основно право, че всеки е невинен до доказване на противното“, посочи още тя.

„Това са абсолютно недомислени изменения, които според скромния ми опит, ще доведат до сериозни проблеми“, смята и адвокат Калин Ангелов. Той даде пример с това, че според текстовете, ако се е стигнало до смърт или пострадал при неволна катастрофа, може да се отнема автомобил, но при умишлено умъртвяване при катастрофа, както беше с убийството на Милен Цветков, подобно нещо изобщо не се предвижда.

Адвокатите прогнозираха, че промените ще доведат и до повишаване на подкупите. „Ще се окаже, че шофьорите, които карат след алкохол или наркотици, карат само евтини коли, защото по закон нарушителите могат да заплатят себестойността на автомобила“, прогнозира Ангелов.

В същото време прокуратурата и полицията в Бургас дадоха специална пресконференция, за да обявят, че влизат в сила промените за отнемане на автомобили. Дадени бяха примери със заловени двама водачи – единият на ТИР с 3 промила алкохол и друг, шофирал след употреба на наркотици.  И двете моторни превозни средства са иззети като доказателство по досъдебното производство.

„Ще бъдат върнати или конфискувани в зависимост от решението на съда. Отнемат се в полза на държавата, като държавата в лицето на НАП ги разпродава на търг „, заяви Мария Маркова, ръководител на Районната прокуратура в Бургас, цитирана от БНТ. „Автомобилите, които ще бъдат конфискувани, ще бъдат на паркинг, собственост на МВР, и ще бъдат под охрана“, допълни комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас. По думите му се уговарят и допълнителни места.

„Има възможност за репатриране на автомобилите както чрез общинската фирма, така и чрез частни, които минават като разноски по досъдебното производство. Работи се за разкриване на кръвна лаборатория в Бургас“, каза още Калоянов.