дърва за огрев
дърва за огрев

Найденов: Формулата в дървената мафия е била – от 5 камиона 3 плащаме и 2 крадем

Обръчи от фирми, които разпределяха дървата минали години, ми казаха, че от пет камиона три са плащали, а два са крадяли. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в предаването „Нека говорят“ на бТВ. Според него, когато един и същи човек добива и продава дървесината, може да говори за подобна схема. С продажбата на дървесина на стоковата борса няма как да бъде реализирана подобна схема, посочи Найденов.

Комисионните, които са раздавани в дървообработването, са били от 10 до 30 процента. Тези пари са давани под масата, заяви още министърът. Той уточни, че в момента комисионната на стоковата борса е 0,2 процента. Очаква се във вторник да се проведе кръгла маса по темата, след като в събота вечерта е била проведена среща при премиера Бойко Борисов заедно с Мирослав Найденов и бившият министър по еврофондовете и настоящ депутат от Коалиция за България Меглена Плугчиева.

Министърът обясни, че в началото на отоплителния сезон кубикът на дървата е струвал между 60 и 70 лева, а сега е около 120 лева. Според него това се дължи на лошата преценка на дървопроизводителите, тъй като никой не е очаквал толкова сурова зима.

Найденов: Надявам се на добра зърнена реколта

Земеделският министър заяви, че се надява на добра зърнена реколта, като припомни, че предните две години тя е била много добра. Според него снеговете до момента са били добре дошли за реколтата, а измръзванията, които от министерството са очаквали, няма да бъдат в такъв голям процент като прогнозния.

99,4 процента от субсидиите са изплатени

99,4 процента от субсидиите в размер на повече от 800 милиона лева са изплатени към момента, като крайният срок е 30 юни, уточни министърът. До края на март ще бъдат изплатени 73 милиона лева на българските тютюнопроизводители, допълни той. „Изпреварваме плана и сме първенци в ЕС“, изтъкна Найденов.

Найденов: Бонуси не съм взимал, някои служители заслужават

Той увери, че не е получавал бонус и никой от министрите не е взел такъв, тъй като няма такава заповед на премиера Бойко Борисов. „Не можем да се самонаградим. Не можем да наградим и някой от политическия си екип“, подчерта министърът.

Найденов заяви, че изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ е преценил на кого да изплати бонуси, но министърът одобрява това, тъй като именно благодарение на тези държавни служители са изплатени евросубсидиите. Министърът припомни, че служителите в общинските служби, които по време на кампанията работят почти денонощно, включително събота и неделя, и получават заплата от 400 лв. също са получили бонуси. Той подчерта, че от две години и половина се опитва да повиши заплатите им, но това се оказва невъзможно за кратко време заради орязания бюджет.

Не може да се прави аналогия между Калина Илиева и Георги Харизанов

Не може да се прави паралел между бившия шеф на фонд „Земеделие“ Калина Илиева и Георги Харизанов, който бе отстранен от „Напоителни системи“, заяви министърът. Той припомни, че Илиева е фалшифицирала дипломата си, излъгала е и е стигнала до най-високия пост в системата, където е раздавала европейски субсидии.

Харизанов обаче никога не бил лъгал, защото е представил свидетелство за съдимост, което и главният прокурор Борис Велчев е определил като коректно, тъй като Харизанов не се води осъден, понеже условната му присъда не е станала ефективна. Найденов заяви, че Харизанов си е тръгнал, защото е спестил миналото си. В същото време министърът подчерта, че от него нищо не е зависело.

Земеделският министър заяви, че преди време никой не е искал да отиде в борда на директорите на „Напоителни системи“, защото там не са получавали заплати по шест месеца, имали са задължения към НАП и към доставчици. Към момента обаче всички задължения са изплатени.

Найденов заяви, че когато са станали наводненията, служителите на „Напоителни системи“ три седмици са работили денонощно навън с ботушите. Тогава министърът получил само добри референции за работата на Георги Харизанов. Найденов не знае дали Харизанов е получавал бонуси, тъй като изпълнителният директор на търговското дружество решава дали да бъдат давани такива.

Найденов поиска прошка и от политическите си опоненти

На Сирни Заговезни министърът поиска прошка и от политическите си опоненти, като изтъкна, че понякога политиците прекрачват прага на нормалното човешко поведение. Той поиска прошка от близките си, защото често ги ощетява заради поста, който заема.