Накъде отиваме? Шотландия легализира наркотиците

Шотландия предложи да се декриминализира притежанието за лична употреба на всякакъв вид наркотици, като заяви, че това ще й помогне да се пребори с наркотичната смъртност в страната, която е най-високата в Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА в петък.

Регионалното шотландско правителство заяви, че мерките трябва да бъдат приложени от правителството на Великобритания в Лондон, което – според политическата структура на Обединеното кралство – решава казуси от рода на регулацията на наркотиците. Правителството в Единбург смята, че узаконяването на притежанието на наркотици за лична употреба ще позволи лицата с наркотични проблеми да бъдат лекувани и подкрепяни, вместо да бъдат подвеждани под отговорност, а на тези, които са в период на рехабилитация, ще се даде по-добър шанс да си намерят работа.

„Въпреки че знам, че подобни предложения пораждат дебати, те са в унисон с нашата обществена политика на здравеопазване и следват националната ни кауза да подобряваме, както и да спасяваме човешкия живот“, гласи изявлението на шотландския министър на лекарствената политика Елена Уитам.

„Ние работим усилено с властовите лостове, които имаме, за да намалим смъртността от наркотици, и макар да сме длъжни да направим още много, нашият подход просто е в противоречие със законодателството в Уестминстър (нарицателно за британския парламент – бел. ред.), с което трябва да работим заедно“, добави Уитам.

Говорител на премиера на Великобритания Риши Сунак отхвърли каквато и да е промяна с думите: „Не се планира промяна в твърдата ни позиция по отношение на наркотиците“.

Управляващата в Единбург Шотландска национална партия (чийто лидер Хамза Юсаф е настоящият първи министър на Шотландия – бел. ред.), която иска независимост за Шотландия, имаше сблъсък с британското правителство и по законопроекта за реформа на признаването на пола.

С 327 смъртни случая средно на милион души Шотландия е била с най-високата смъртност от наркотици в Европа за 2020 г., далеч пред следващата държава – Норвегия, която беше с 85, показва официалната статистика, на която се позовава Ройтерс.

Наркотиците са незаконни в по-голямата част от света, но някои държави декриминализираха в различна степен притежанието им. Здравни експерти твърдят, че това ще позволи на употребяващите системно наркотици да бъдат третирани като пациенти, а не като престъпници.