Намалиха присъдата на обвинения за катастрофата с Ани и Явор Адриан Антонов

Делото за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор, ще продължи на 4 юли по съкратената процедура. Това ще доведе до намаляване с 1/3 на присъдата, която ще постанови Софийският градски съд, както и ще ускори процеса.

Днес се проведе разпоредително заседание по делото, в рамките на което подсъдимият Адриан Антонов направи самопризнания и поиска процесът да се води по съкратеното следствие. Съдът одобри това искане и прие, че Антонов признава изцяло фактите в обвинителния акт.

Прокуратурата не намира грешки по работата по досъдебното производство, подобно бе становището и на частните обвинители. Тази теза бе потвърдена и от адвокат Димитър Марковски.

Прокуратурата не намери основание да се променя мярката за неотклонение на Адриан Антонов, която към този момент е подписка и забрана за излизане от пределите на страната. Единственият документ, който беше предявен допълнително бе удостоверението за сключен граждански брак на Адриан Антонов.

Адвокатът му Димитър Марковски поиска обаче делото по съкратената процедура да продължи на следващо заседание, тъй като иска да разпита двама свидетели, които да дадат информация за характеристични данни на клиента му. Според него това се налага, тъй като в обвинителния акт няма събрани такива данни. Съдът и страните по делото приеха искането. Очаква се след разпита на свидетелите, ако няма други искания от страните, да започнат пледоариите по делото.

Родителите на Явор и Ани бяха конституирани като частни обвинители, тъй като за всеки един от тях има предпоставки, че са пряко пострадали от действията на Адриан Антонов.

Припомняме, че катастрофата се случи на столичния бул. „Сливница“ на 8 май 2023 г. Според прокуратурата Антонов е нарушил правилата на движение по пътищата. Той се движел със скорост 106 км/ч (при разрешена максимална скорост 50 км/ч), не пропуснал пресичащите по обозначена пешеходна пътека Анна-Мария Милчева и Явор Стоянов. Така по непредпазливост причинил смъртта на двамата пешеходци.

Преди заседанието близките на Явор и Ани, както и граждани, се събраха пред сградата на съда с искане за справедливост. След това те влязоха вътре в съдебната зала, за да проследят съдебния процес.